Skip Ribbon Commands
Skip to main content
 
MENU

​Τοπική Κουζίνα

​​
  • Τοπική Κουζίνα
    Ντοματάκι Γλυκό
  • Τοπική Κουζίνα
  • Τοπική Κουζίνα
    Τυρί της Πόσας
  • Τοπική Κουζίνα
    Θυμαρίσιο Μέλι
Ένα από τα αδιαμφισβήτητα πολιτιστικά χαρακτηριστικά ενός τόπου είναι η γαστρονομία του. Στην Κω η γαστρονομική παράδοση είναι πλούσια και ακολουθεί πιστά την ελληνική μεσογειακή διατροφή. Παρότι θεωρείται ένα κοσμοπολίτικο νησί, έχει καταφέρει να διατηρήσει αναλλοίωτη την παράδοση στην κουζίνα της. Πολλά από τα παραδοσιακά εδέσματα συνδέονται με θρησκευτικές εορτές, όπως και στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας. Το εύφορο έδαφος, το ήπιο κλίμα και ο λαμπρός ήλιος δίνουν στο νησί τη δυνατότητα να παράγει πλήθος ξεχωριστών προϊόντων, καθώς και πολύ ιδιαίτερες ποικιλίες κρασιού.

Στα εστιατόρια του νησιού θα βρείτε μεγάλη ποικιλία πιάτων με κρέας, λαχανικά, τυριά, αλλά και θαλασσινά πιάτα με ψάρια, γαρίδες, καλαμαράκια, αστακούς κ.ά. Όλα ετοιμάζονται με ντόπιο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο. Από το γεύμα δεν απουσιάζουν τα γλυκά, κυρίως σιροπιαστά με μέλι, και το κρασί.

Από τα πιο διάσημα είναι το παραδοσιακό 'γλυκό ντοματάκι'. Η ξεχωριστή ποικιλία μακρόστενης μικρής ντομάτας (κατά τους ντόπιους 'λαϊνάτη', για τους υπόλοιπους γνωστή και ως pomodoro) μετατρέπεται στα χέρια των ντόπιων νοικοκυρών σε ένα εξαιρετικό γλυκό του κουταλιού.

Μοναδικό επίσης στο νησί είναι και το 'τυρί της πόσας' ή 'κρασότυρο'. Κατσικίσιο τυρί, ντόπιας παραγωγής, που τοποθετείται για την διατήρησή του σε κρασί και παίρνει εξωτερικά ένα κόκκινο χρώμα με μια ιδιαίτερη απαλά πικάντικη γεύση.

Αρκετές και ενδιαφέρουσες είναι οι τοπικές συνταγές της μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής που οι νοικοκυρές της Κω παρασκευάζουν συνήθως στις μεγάλες θρησκευτικές εορτές. Οι πλέον χαρακτηριστικές από αυτές είναι το 'πλιγούρι', αλεσμένο σιτάρι που μαγειρεύεται με χοιρινό κρέας, τα 'πιτταρίδια' (λαζάνια που βράζουν στο ζωμό κρέατος), τα 'κατιμέρια' (στριφτή τηγανιτή τυρόπιτα με μυτζήθρα, που προσφέρονται με μέλι και κανέλλα), τα 'ξύσματα' (ψωμιά σιταρένια, ζυμωμένα με ξυσμένη μυζήθρα και μυρωδικά), τα 'αφρένα' ή 'εφτάζυμα' (αρωματισμένα ψωμιά που το προζύμι τους γίνεται με τον αφρό βρασμένων ρεβιθιών και φύλλων δάφνης), το 'κουσάφι' (βρασμένη μαύρη σταφίδα με διάφορα μυρωδικά), οι 'λάζαροι' (ζύμωμα και πλάσιμο άσπρου σιταρένιου αλευριού σε ανθρώπινο σχήμα), οι 'κουφοί' είναι από σκέτο ζυμάρι ενώ οι 'γεροί' που προσφέρονται τη Σαρακοστή έχουν γέμιση από σταφίδες και σουσάμι καβουρδισμένο ή αμύγδαλα κοπανισμένα και ζυμωμένα με ανθόνερο. Ιδιαίτερης γεύσης είναι οι 'Λαμπρόπιτες' (τυρόπιτες στρογγυλές και μεγάλες σε σχήμα βαθύ πιάτου παραγεμισμένου με 'προσφά', δηλαδή φρέσκια ανάλατη μυζήθρα, ζυμωμένη με άφθονα αυγά και λίγο προζύμι).Το χειμώνα, στη γιορτή της Αγ. Βαρβάρας, οι νοικοκυρές του νησιού φτιάχνουν τα 'βάρβαρα' μια ιδιαίτερη γλυκιά γεύση από βρασμένο σιτάρι με ταχίνι, ζάχαρη, αμύγδαλα, καρύδια, σταφίδες, ρόδι, κανέλα, ανθόνερο, πορτοκαλόφυλλο και μπαχαρικά. Η 'Κανελάδα' είναι ένα μοναδικό παραδοσιακό ποτό και η 'Αλεσφακειά' ιδιαίτερο σε άρωμα αφέψημα από βότανο που συναντάμε στο νησί. Το θυμαρίσιο μέλι, τα ντόπια κρασιά και το ούζο ξεχωρίζουν για την εξαιρετική γεύση και το άρωμά τους.

Όλα αυτά είναι μόνο μέρος από τις παραδοσιακές γεύσεις που μπορείτε να βρείτε στο νησί. Τα εστιατόρια, οι ταβέρνες και τα καφενεία αναρίθμητα, απλώνονται σε όλο το νησί για να ικανοποιήσουν και τις πιο δύσκολες γαστρονομικές απαιτήσεις. Μη χάσετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε τις ντόπιες γεύσεις και σίγουρα όλα αυτά θα τα βρείτε και στα καταστήματα τροφίμων και παραδοσιακών ειδών και έτσι θα δώσετε την ευκαιρία στους φίλους σας, πίσω στο σπίτι, να πάρουν μια γεύση από την Κω και εσείς να αναπολήσετε το καλοκαιράκι με τις γεύσεις αυτού του ευλογημένου τόπου. ​​​

Τοπικές Συνταγές


  • Τοπικές Συνταγές
    Πληγούρι
  • Τοπικές Συνταγές
    Μακαρούνες
  • Τοπικές Συνταγές
    Λαμπρόπιτες
  • Τοπικές Συνταγές
    Ντοματάκι Γλυκό
  • Τοπικές Συνταγές
    Βάρβαρα
  • Τοπικές Συνταγές
    Μαγειριά
Τα τελευταία χρόνια στην Κω γίνεται μια προσπάθεια ανάδειξης των χαρακτηριστικών τοπικών προϊόντων με σκοπό τη συμμετοχή της σπιτικής γαστρονομίας στη διαμόρφωση της πολιτιστικής ταυτότητας του νησιού. Η Κως είναι διάσημη για τον τοπικό μπακλαβά, το γλυκό ντοματάκι, τα βάρβαρα (βρασμένο σιτάρι με ταχίνι, ζάχαρη, αμύγδαλα, καρύδια, σταφίδες, ρόδι, κανέλα, ανθόνερο, πορτοκαλόφυλλο και ορισμένα μπαχαρικά) που βράζονται παραδοσιακά κάθε χρόνο της Αγ. Βαρβάρας και τη μαγειριά που μοσχοβολάει ανθόνερο. Αρκετές και ενδιαφέρουσες είναι οι τοπικές συνταγές της μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής που οι νοικοκυρές της Κω παρασκευάζουν συνήθως στις μεγάλες θρησκευτικές εορτές.
Οι πλέον χαρακτηριστικές είναι οι ακόλουθες:
Σημειωματάριο Ταξιδιού
 
Χρησιμοποιώντας το σύμβολο Add points of interest , μπορείτε να κρατήσετε στο σημειωματάριο σημεία ενδιαφέροντος και μέρη που θα θέλατε να επισκεφτείτε όταν έρθετε στο νησί μας. Τον κατάλογο των σημείων μπορείτε να τον έχετε στο κινητό σας μέσω της εφαρμογής που διαθέτουμε για εσάς.