Skip Ribbon Commands
Skip to main content
 
MENU
  • Λαζαράκια (Λάζαρος της Κω)


    Ζύμη

    1 κιλό αλεύρι φαρίνα
    Χυμό από 2 πορτοκάλια
    300 γρ. ταχίνι
    1 φλ. Ελαιόλαδο
    Λίγη ζάχαρη
    Λίγο αλάτι
    1 κουτ. γλ. σόδα (διαλυμένη στο χυμό)

    Γέμιση

    500 γρ. σουσάμι (καβουρδισμένο και αλεσμένο)
    500 γρ. σταφίδες αλεσμένες​
    500 γρ. καρύδια αλεσμένα
    Αμύγδαλα (ή ότι ξηρό καρπό θέλουμε)
    5 κουταλιές μαρμελάδα ή γλυκό κουταλιού*

    Διαδικασία γέμισης


    1. Μουλιάζουμε τις σταφίδες σε κονιάκ ή νερό για περίπου μια ώρα να φουσκώσουν. Σφίγγουμε για να στραγγίξουν και τις αλέθουμε στο μούλτι.
    2. Καβουρδίζουμε ελαφρά το σουσάμι σ’ένα τηγάνι χωρίς λάδι ή σε ταψί στο φούρνο. Όταν δεν κολλάει στο κουτάλι είναι έτοιμο. Το αφήνουμε να κρυώσει και το αλέθουμε
    3. Αλέθουμε τα καρύδια μέτρια.
    4. Ανακατεύουμε τα παραπάνω υλικά με όση μαρμελάδα χρειαστεί, μέχρι να γίνει ένα μείγμα μέτριο (περίπου 5 κουτ. σούπας μαρμελάδα)

    Διαδικασία ζύμης​


    1. Διαλύουμε το ταχίνι με λίγο χλιαρό νερό.
    2. Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, το ταχίνι, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, το αλάτι.
    3. Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό του πορτοκαλιού και τον συμπληρώνουμε στο μείγμα.
    4. Ζυμώνουμε σε ζύμη μαλακή.
    5. Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη να ξεκουραστεί για περίπου 15 λεπτά.

    Ανοίγουμε φυλλαράκια περίπου στο μέγεθος​ της παλάμης μας σε σχήμα οβάλ. Βάζουμε περίπου μια κουταλιά της σούπας γέμιση στο μάκρος. Κλείνουμε στο μάκρος και κόβουμε ότι περισσεύει από πάνω και από κάτω. Γυρίζουμε ώστε το κλείσιμο να είναι από κάτω.

    Πλάθουμε κορδονάκια. Δύο μακριά και ένα κοντό. Παίρνουμε το κοντό κορδόνι και το τοποθετούμε στο επάνω μέρος γύρω από το κεφάλι, σαν σαρίκι.

    Παίρνουμε το επόμενο κορδόνι και το τοποθετούμε στη μέση με φόρα από κάτω προς τα πάνω διπλώνοντας πάνω χιαστί και κολλώντας το στην κάτω άκρη. Στο κενό ανάμεσα στα δύο κορδόνια τοποθετούμε ολόκληρα γαρίφαλα για μάτια.

    Τέλος παίρνουμε το μεγαλύτερο κορδόνι και το τυλίγουμε γύρω σαν σάβανο.

    Στολίζουμε τα άκρα με ένα πιρούνι.

    Πριν φουρνίσουμε αλείφουμε με μέλι διαλυμένο σε ζεστό νερό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για περίπου μισή ώρα μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

    Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντί για καρύδια, όποιο καρπό μας αρέσει. Καθώς και γλυκό του κουταλιού αντί για μαρμελάδα.

    Μπορούμε αντί για αλεύρι φαρίνα να χρησιμοποιήσουμε άλλο, για όλες τις χρήσεις, συμπληρώνοντας ένα φάκελο μπέικιν ή να κάνουμε προζύμι με μαγιά. Τεμάχια περίπου 16.

    * Μπορούμε στη γέμιση να βάλουμε ότι άλλο καρπό θέλουμε. Παλιά έβαζαν και αβραμύθια και αμύγδαλα.

    Συνταγή από την κυρία Αργυρώ Χαρτοφίλη από το βιβλίο με τίτλο «Παραδοσιακές και σύγχρονες συνταγές της Κω»
Σημειωματάριο Ταξιδιού
 
Χρησιμοποιώντας το σύμβολο Add points of interest , μπορείτε να κρατήσετε στο σημειωματάριο σημεία ενδιαφέροντος και μέρη που θα θέλατε να επισκεφτείτε όταν έρθετε στο νησί μας. Τον κατάλογο των σημείων μπορείτε να τον έχετε στο κινητό σας μέσω της εφαρμογής που διαθέτουμε για εσάς.