Skip Ribbon Commands
Skip to main content
 
MENU
  • Πουλάκια Ασφενδιανά


    Γέμιση

    Μισό κιλό αμύγδαλο
    Λίγο ροδόνερο
    Λίγο σιρόπι
    Κανέλα
    Κακουλέ (Κάρδαμο, προαιρετικό)

    Ζυμάρι

    1 κιλό αλεύρι
    1 φλ. Μικρό ελαιόλαδο
    3 ποτήρια νερό περίπου
    Λίγο λεμόνι
    Λίγο αλάτι
    Σπορέλαιο ή λάδι για το τηγάνισμα
    Νισεστέ για το άνοιγμα

    Σιρόπι

    1 κιλό ζάχαρη
    3 ποτήρια νερό
    1 ξυλάκι κανέλα
    Μισό λεμόνι

    Βάζουμε όλ​α τα υλικά για το σιρόπι σε μια μικρή κατσαρόλα και το βάζουμε να βράσει για δέκα λεπτά (σαν σιρόπι του μπακλαβά). Το αφήνουμε να κρυώσει.

    Ξεφλουδίζουμε και αλέθουμε πολύ ψιλό το αμύγδαλο. Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε το αλεσμένο αμύγδαλο με τα μυρωδικά, και ρίχνουμε τόσο ροδόνερο και τόσο σιρόπι (από αυτό που έχουμε φτιάξει), όσο χρειάζεται να κολλάει το αμύγδαλο και να γίνεται μπαλάκι μόλις το πιάνουμε στο χέρι μας.

    Σε μια λεκανίτσα ρίχνουμε το αλεύρι, το ελαιόλαδο, το χυμό από μισό λεμόνι, 1 πρέζα αλάτι και το νερό λίγο, λίγο μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακή που να μην κολλάει στα χέρια.

    Παίρνουμε κομμάτι – κομμάτι από τη ζύμη και με έναν πλάστη (κατά προτίμηση ψιλό) ανοίγουμε φύλλο ψιλό με τη βοήθεια του νισεστέ (κορν φλάουρ).

    Κόβουμε μικρά τετράγωνα κομμάτια. Παίρνουμε ένα φυλλαράκι, βάζουμε στο κέντρο ένα κουταλάκι γέμιση, για να γίνει ένα βουναλάκι. Πιάνουμε τις μακριές πλευρές και από τις δύο πλευρές και τις τυλίγουμε. Πιάνουμε τώρα τη μία κάθετη άκρη στο βουναλάκι και πιέζουμε μέχρι να γίνει ανοιχτή ουρίτσα.

    Παίρνουμε την απέναντι άκρη και πιέζουμε ανασηκώνοντας έτσι, ώστε να γίνει κεφάλι πουλιού με ράμφος. Ψαλιδίζουμε την άκρη του ράμφους στη μέση, ώστε να ανοίξει το στόμα του.

    Περνάμε ένα γαρίφαλο από την μία άκρη του κεφαλιού στην άλλη και κάνουμε τα μάτια. Μπορούμε αντί για πουλάκια, να τα φτιάξουμε σαν καραμέλες πιέζοντας τις δύο άκρες.

    Αφού τα φτιάξουμε όλα, βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και ψήνουμε λίγα-λίγα, έως ότου ροδίσουν ελαφρά.

    Τα σουρώνουμε με μία κουτάλα τρυπητή και τα βάζουμε σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί και στη συνέχεια, όσο είναι ζεστά, τα βουτάμε στο σιρόπι.

    ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Χρειάζονται δύο άτομα οπωσδήποτε, γιατί το φύλλο όταν ανοιχτεί στεγνώνει γρήγορα.

    ​Συνταγή από την κυρία Αργυρώ Χαρτοφίλη από το βιβλίο με τίτλο «Παραδοσιακές και σύγχρονες συνταγές της Κω»​​​

Σημειωματάριο Ταξιδιού
 
Χρησιμοποιώντας το σύμβολο Add points of interest , μπορείτε να κρατήσετε στο σημειωματάριο σημεία ενδιαφέροντος και μέρη που θα θέλατε να επισκεφτείτε όταν έρθετε στο νησί μας. Τον κατάλογο των σημείων μπορείτε να τον έχετε στο κινητό σας μέσω της εφαρμογής που διαθέτουμε για εσάς.