Κως: Ιστορία στο πέρασμα των αιώνων

ΚΑΤΕΒΕΙΤΕ

Η Κως ήταν πιθανότατα το πρώτο νησί στην ευρύτερη περιοχή των Δωδεκανήσων που κατοικήθηκε. Η πλούσια ιστορία της στο πέρασμα των αιώνων γίνεται εύκολα αντιληπτή στον επισκέπτη μέσα από τους πολυπληθείς αρχαιολογικούς χώρους και τα πολυπολιτισμικά μνημεία της. Σε αυτή τη σελίδα θα κάνουμε μια σύντομη αναδρομή στους πολιτισμούς και τις κουλτούρες που πέρασαν από το νησί, αφήνοντας η καθεμία το δικό της στίγμα.

ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

2.800 Π.Χ. to 1.100 Π.Χ
Η Κως κατά την προϊστορική
και πρωτοϊστορική περίοδο

Σύμφωνα με αρχαιολογικά ευρήματα, το νησί της Κω κατοικήθηκε ήδη από την πρώτη Χαλκολιθική περίοδο (2.900 - 2.100 π.Χ.). Λείψανα που χρονολογούνται από τη Μυκηναϊκή Εποχή και την ύστερη εποχή του Χαλκού (1.600 - 1.150 π.Χ.) βρίσκονται επίσης στο νησί, ενώ υπάρχει μεγάλος αριθμός και ποικιλία Κωακών κεραμικών της Γεωμετρικής Εποχής.

Ανασκαφή στο σπήλαιο της Άσπρης Πέτρας
2.800 Π.Χ. - 2000 Π.Χ.
Τα πρώτα σημάδια οικισμών

Τον Ιούνιο του 1922 οι Ιταλοί Alessandro Della Setta και Doro Levi έκαναν ανασκαφές στο σπήλαιο της Άσπρης Πέτρας στο βουνό Ζηνί της Κεφάλου. Αυτή τους η ανασκαφή έφερε στο φως, ανάμεσα στ’ άλλα, θραύσματα πήλινων νεολιθικών δοχείων, ελλειψοειδείς μυλόπετρες, μια εστία με πολλά κομμάτια αγγείων, ένα εγχάρακτο πήλινο δοχείο, λεπίδες και πυρήνες οψιανού, αντικείμενα καλλωπισμού και υπολείμματα τροφών.
Το 1943, πάλι, ο Giuseppe Lazzara ανέσκαψε στο ύψωμα Ασκλούπης,κοντά στην πόλη της Κω τάφους προϊστορικής εποχής. Ο τύπος των αγγείων που βρέθηκαν στους τάφους και ο τρόπος ταφής παραπέμπουν χρονικά στην πρώτη εποχή του χαλκού (2800 - 2000 π.Χ.).

Ευρήματα μηκηναϊκών τάφου που βρέθηκαν στην Κω, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κω.
2000BC - 1100BC
Εποχή του Χαλκού:
Μινωίτες & Μυκηναίοι

Στην περιοχή της πόλης της Κω έχουμε την πρώτη εγκατάσταση κατοίκων γύρω στα 2300-2000 περίπου π.Χ. Kατά τη μέση εποχή του Χαλκού (2000-1600 περίπου π.Χ.), ο οικισμός αυτός επεκτείνεται και εμφανίζονται τα πρώτα μινωϊκά στοιχεία στον πολιτισμό του, για να παρουσιάσει αξιόλογη ανάπτυξη τα επόμενα εκατό χρόνια. Οι νεότερες ανασκαφές αποκάλυψαν σημαντικά μινωϊκά ευρήματα στην περιοχή Σεράγια, όπου τοποθετείται ο οικισμός. Κατά τους δύο αιώνες που ακολούθησαν μετά το 1450 π.Χ., ο οικισμός αποκτά μυκηναϊκό χαρακτήρα και επεκτάθηκε σε όλο το λόφο των Σεραγιών. Το νεκροταφείο του βρέθηκε ΝΔ της πόλης, στις θέσεις Ελαιώνα και Λαγκάδα, όπου ερευνήθηκαν 84 τάφοι. Αγγεία εξαιρετικής τέχνης από αυτό το νεκροταφείο βρίσκονται στο Μουσείο της Κω, ενώ πολύ ενδιαφέρουσα είναι και η σειρά των αγγείων από την περιοχή Σεράγια. Μυκηναϊκά όπλα και αγγεία βρέθηκαν και στην περιοχή του Ασκληπιείου.

<p>Η σπηλιά της Άσπρης Πέτρας σήμερα.</p>

Η σπηλιά της Άσπρης Πέτρας σήμερα.

ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

ΜΥΘΟΙ & ΘΡΥΛΟΙ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η Κως στην
Ελληνική μυθολογία

Τις γνώσεις μας για τα προϊστορικά χρόνια της Κω, έρχεται να συμπληρώσει η μυθολογία από την οποία αντλούμε αρκετά στοιχεία που αφορούν στη γένεση, στη δράση και στη λατρεία θεών και ηρώων και τον τρόπο που αυτοί συνδέονται με την Κω.

Ο Ποσειδώνας παλεύει με τον γίγαντα Πολυβώτη
ΓΙΓΑΝΤΟΜΑΧΙΕΣ
Ο Ποσειδώνας παλεύει με
τον γίγαντα Πολυβώτη στην Κω

Από το μύθο της Γιγαντομαχίας πληροφορούμαστε ότι ο πόλεμος των Ολυμπίων θεών με τους Γίγαντες συνεχίστηκε και στην Κω. Ο Ποσειδώνας καταδίωξε το γίγαντα Πολυβώτη μέχρι εδώ και στην τελική φάση της μάχης τους απέσπασε με την τρίαινά του ένα τμήμα του νησιού και με αυτό τον καταπλάκωσε. Έτσι λένε πως σχηματίστηκε η Νίσυρος, ο Πολυβώτης δε, παγιδευμένος στα έγκατα της προσπαθεί να ελευθερωθεί, προκαλώντας σεισμούς και ηφαιστειακή δραστηριότητα!

Γλυπτική σύνθεση της μάχης μεταξύ Ανταγόρα & Ηρακλή, πλατεία Ανταγόρα, Κως
Η ΜΥΘΙΚΗ ΜΑΧΗ
Ηρακλής & Ανταγόρας

Από όλους τους μυθικούς ήρωες αυτός που συνέδεσε το όνομά του περισσότερο με την Κω, ήταν ο Ηρακλής. Κατά την επιστροφή στην πατρίδα του από την Κολχίδα αντιμετώπισε σφοδρή τρικυμία και βρέθηκε με ελάχιστους συντρόφους του ναυαγός στην Κω. Προχωρώντας προς το εσωτερικό του νησιού, συνάντησαν το βοσκό Ανταγόρα με το κοπάδι του. Ο Ηρακλής ζήτησε να αγοράσει ένα κριάρι και ο Ανταγόρας του είπε ότι θα του το δώσει, αν τον νικήσει. Ο Ηρακλής πάλεψε με τον Ανταγόρα. Σιγά - σιγά στη μάχη μπήκαν οι σύντροφοι του Ηρακλή με το μέρος του και οι κάτοικοι της Κω με τον Ανταγόρα. Ο Ηρακλής, κουρασμένος από το ταξίδι δεν άντεξε και αφού άφησε τη μάχη κατέφυγε στο Πυλί. Εκεί λοιπόν έπεισε τους κατοίκους να κηρύξουν τον πόλεμο στο βασιλιά Ευρύπυλο. Στη μάχη που ακολούθησε ο Ηρακλής σκότωσε τον Ευρύπυλο και παντρεύτηκε την κόρη του Χαλκιόπη. Έτσι άρχισε να βασιλεύει η γενιά των Ηρακλειδών στην Κω. Ο μύθος πιθανότατα συμβολίζει τον αγώνα Δωριέων - ντόπιων για τον έλεγχο του νησιού.

<p>Ο μεγαλύτερος κρατήρας του ηφαιστείου της Νισύρου φέρει το όνομα "Πολυβώτης" καθώς εκεί, σύμφωνα με το μύθο ο θεός Ποσειδώνας κατάφερε να τον εγκλωβίσει κάτω από τη Γη. Οι αρχαίοι απέδιδαν τις συχνές σεισμικές δονήσεις και τα αέρια του Ηφαιστείου στις προσπάθειες του Πολυβώτη να δραπετεύσει.</p>

Ο μεγαλύτερος κρατήρας του ηφαιστείου της Νισύρου φέρει το όνομα "Πολυβώτης" καθώς εκεί, σύμφωνα με το μύθο ο θεός Ποσειδώνας κατάφερε να τον εγκλωβίσει κάτω από τη Γη. Οι αρχαίοι απέδιδαν τις συχνές σεισμικές δονήσεις και τα αέρια του Ηφαιστείου στις προσπάθειες του Πολυβώτη να δραπετεύσει.

ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ

7ος - 4ος ΑΙΩΝΑΣ Π.Χ.
Κλασική
εποχή

Η Κως συμμετείχε στον Τρωικό Πόλεμο και μεταξύ του 7ου και του 6ου αιώνα έγινε μέλος της Δωρικής Εξάπολης. Επτά δήμοι (κοινότητες) ιδρύθηκαν στο νησί και οι κάτοικοι ευημερούσαν. Η σημαντικότερη πόλη του νησιού ήταν πιθανότατα η Αστυπάλαια, στην περιοχή όπου βρίσκεται σήμερα η Κέφαλος.

Στα μέσα του 7ου π.Χ. αι., ιδρύθηκε και απέκτησε ισχύ το κράτος των Λυδών στη Μ. Ασία. Την εποχή της μέγιστης ακμής του, είχε επεκταθεί σε ολόκληρη την περιοχή των μικρασιατικών παραλίων και τα νησιά. Στα μέσα του 6ου αιώνα π.Χ., οι Πέρσες υποτάσσουν τους Λυδούς. Η Κως άργησε να υποταχθεί ίσως επειδή συνέφερε τους Πέρσες να διατηρήσουν καλές σχέσεις. Οι νίκες των Ελλήνων στη Σαλαμίνα, στις Πλαταιές και στη Μυκάλη απέτρεψαν τον Περσικό κίνδυνο και έκαναν τους Κώους να αισθανθούν ότι ήταν αναγκαία η συμμετοχή τους στην Αθηναϊκή συμμαχία, έτσι προσχωρούν στην Συμμαχία πιστεύοντας ότι αυτό διασφάλιζε τα συμφέροντά τους.

To Ασκληπιείο της Κω
5ΟΣ ΑΙΩΝΑΣ Π.Χ.
Η γέννηση του Ιπποκράτη
και της πόλης της Κω

Ο πέμπτος αιώνας π.Χ. σημαδεύτηκε από τη γέννηση του Ιπποκράτη, του πατέρα της Ιατρικής, ο οποίος θα άφηνε το στίγμα του στο νησί για τους επόμενους αιώνες και την κατασκευή του περίφημου Ασκληπιείου της Κω.

Το 431 π.Χ. αρχίζει ο μεγάλος εμφύλιος πόλεμος ανάμεσα στους Αθηναίους - Σπαρτιάτες και τους συμμάχους τους. Στο ξεκίνημά του η Κως βρέθηκε με το μέρος των Αθηναίων αλλά στη συνέχεια όπως και άλλες περιοχές, δεν κράτησε σταθερή στάση, μετακινούμενη πότε προς το μέρος της Αθήνας και πότε προς το μέρος της Σπάρτης, όπως όριζαν κάθε φορά τα συμφέροντά της, αλλά και οι πιέσεις που δεχόταν. Ο εμφύλιος τελειώνει το 404 π.χ. με νίκη της Σπάρτης. Περίπου στο 393 π.Χ. και την απόσπασή της από την επιρροή της Σπάρτης, η Κως σημειώνει βήματα προς τη δημοκρατία. Μετά από μια περίοδο σύγκρουσης μεταξύ δημοκρατών και ολιγαρχών αποφασίστηκε η δημιουργία μιας νέας πόλης που ονομάστηκε “Κως” και ήταν πλήρως δημοκρατική.

Το αρχείο γυμνάσιο της Κω
3ος - 1ος ΑΙΩΝΑΣ Π.Χ.
Ελληνιστική
περίοδος

Η Ελληνιστική εποχή ήταν η λαμπρότερη περίοδος στην αρχαία ιστορία της και χαρακτηρίστηκε από θαυμαστή οικονομική, πνευματική ακμή και άριστη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών.

H φήμη του Ασκληπιείου και των γιατρών της ξεπέρασε τα σύνορα του νησιού και έγινε πανελλήνια. Η οχύρωση της πόλης , η αγορά της, μια από τις μεγαλύτερες του αρχαίου κόσμου, θέατρα, γυμνάσια και άλλοι ναοί ζωντανεύουν έναν ολόκληρο κόσμο που έζησε στη θέση της σημερινής πόλης της Κω ενώ γλυπτά, επιγραφές και ψηφίσματα συνηγορούν για τη «δόξα» αυτή.

<p>Γλυπτά και ψηφιδωτά της Ελληνιστικής περιόδου στο Αρχαιολογικό μουσείο της Κω.</p>

Γλυπτά και ψηφιδωτά της Ελληνιστικής περιόδου στο Αρχαιολογικό μουσείο της Κω.

ΡΩΜΑΪΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ

Το ρωμαϊκό ωδείο
200 Π.Χ. - 395 Μ.Χ.
Ρωμαϊκή κυριαρχία

Οι σχέσεις της Κω με τους Ρωμαίους άρχισαν από το 200 π.Χ. πριν ακόμα γίνει ρωμαϊκή επαρχία. Η Κως έχει φιλικές σχέσεις με τη Ρώμη κατά αυτό το διάστημα και έτσι παραμένει ελεύθερο και ανεξάρτητο κράτος. Η Κως χάνει την πολιτική της ελευθερία στα χρόνια του Καίσαρα, ο οποίος καταλαμβάνει την Κω το 48 π.Χ. Τότε γίνεται πολιτεία φόρου υποτελής στους Ρωμαίους που ζητούν φόρο 100 ταλάντων τον οποίο οι Κώοι αδυνατούν να συγκεντρώσουν. Έτσι ζητούν και παίρνουν ένα θησαυρό τέχνης, την "Αναδυομένη Αφροδίτη" του διάσημου ζωγράφου Απελλή.
Η Κως και σε αυτή την περίοδο συνεχίζει να αναπτύσσεται οικονομικά και ευημερεί.
Συνεχίζεται η ανοικοδόμηση σημαντικών μνημείων, όπως το Νυμφαίο, οι Θέρμες, το Ρωμαϊκό Ωδείο και η Κάζα Ρομάνα.

Η μονή των Καστριανών στο Παλιό Πυλί
395 Μ.Χ. - 1314 Μ.Χ.
Μέρος της Βυζαντινής αυτοκρατορίας

Κατά τη διαίρεση του Ρωμαϊκού κράτους σε δυτικό και ανατολικό η Κως περνάει στον έλεγχο της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Ο χριστιανισμός διαδόθηκε νωρίς στην Κω καθώς ο Απόστολος Παύλος είχε επισκεφθει την Κω το 57 μ.Χ. και έριξε το σπόρο της νέας θρησκείας που διαδόθηκε γρήγορα. Στην Κω ανοικοδομείται πλήθος παλαιοχριστιανικών Βασιλικών. Οι τύχες του νησιού μεταβάλλονται ανάλογα με τις συνθήκες στα σύνορα της αυτοκρατορίας και οι κάτοικοι υποφέρουν από επιδρομές αλλά και φυσικά φαινόμενα.
Σημαντικό γεγονός είναι η άφιξη στην Κω του Οσίου Χριστόδουλου και η δημιουργία της Μονής των Καστριανών και του κάστρου και οικισμού του Παλαιού Πυλίου.

Το κάστρο της Αντιμάχειας
1314 Μ.Χ. - 1532 Μ.Χ.
Κυριαρχία των
Ιωαννιτών Ιπποτών

Το 1314 μ.Χ. το νησί καταλαμβάνουν οι Ιωαννίτες Ιππότες. Η πρώτη περίοδος της κυριαρχίας τους χαρακτηρίζεται από προσπάθειες για διοικητική και στρατιωτική οργάνωση του Τάγματος, προσέγγιση των κατοίκων και καθορισμό των σχέσεων μαζί τους. Κατασκευάζονται και ενισχύονται οχυρωματικά έργα όπως το κάστρο της Νερατζιάς και της Αντιμάχειας. Από τον 14ο αιώνα και μετά ο ρόλος των ιπποτών είναι αμυντικός κατά των Τούρκων.
Παρά τη επιτυχημένη άμυνα στην μεγάλη επίθεση των Τούρκων το 1457 χάρη στα κάστρα του Παλαιού Πυλίου, της Κεφάλου και κυρίως της Αντιμάχειας, οι Τούρκοι καταλαμβάνουν τελικά την Κω το 1523.

<p>Η ρωμαϊκή κατοικία, Κάζα Ρομάνα.</p>

Η ρωμαϊκή κατοικία, Κάζα Ρομάνα.

Νεότερα χρόνια

1532 μ.Χ. - 1921 μ.Χ
Τουρκοκρατία

Οι κάτοικοι της Κω υποφέρουν κατά τα χρόνια της Οθωμανικής κατοχής. Οι πειρατικές επιδρομές είναι συχνές, ενώ επιθέσεις δέχονται και από τους Ιππότες που προσπαθούσαν να ανακτήσουν το νησί. Το 1773 κατά τη διάρκεια του πρώτου Ρωσοτουρκικού πολέμου, οι Ρώσοι προσπάθησαν ανεπιτυχώς να καταλάβουν την Κω.

Η επανάσταση του 1821 βρίσκει την Κω εξαιρετικά εξασθενημένη καθώς το νησί είχε πληγεί από μεγάλο λοιμό πανούκλας. Παρόλα αυτά με την κήρυξη της Επανάστασης υψώθηκε η σημαία της στην Κέφαλο. Στο θαλάσσιο χώρο της Κω όμως εκτυλίχθηκε ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της Επανάστασης, η ναυμαχία του Γέροντα και η ήττα του Τουρκοαιγυπτιακού στόλου.

Το αρχαιολογικό μουσείο, ένα χαρακτηριστική δείγμα Ιταλικής αρχιτεκτονικής της περιόδου.
1912 μ.Χ. - 1945 μ.Χ.
Ιταλοκρατία

Παρά την πίεση από τους Τούρκους οι Κώοι διαφυλλάτουν την ελληνική τους ταυτότητα και το Ορθόδοξο θρήσκευμα. Το 1912 οι Ιταλοί καταλαμβάνουν την Κω. Παρά τις αρχικές ελπίδες των κατοίκων για ένωση με την Ελλάδα, οι Ιταλοί εγκαθίστανται στα Δωδεκάνησα μόνιμα, και το 1923 με τη Συνθήκη της Λωζάννης τα αποκτούν και νομικά.

Οι Ιταλοί θεωρούν την Κω σπουδαίο τουριστικό κέντρο και ξεκινούν διάφορα έργα υποδομών. Κατά αυτή την περίοδο θα κατασκευαστούν εμβληματικά κτήρια για το νησί ακόμα και στις μέρες μας, όπως το Δημαρχείο, το Διοικητήριο, η “Αίγλη” (τότε Μέγαρο Φασισμού), το Αρχαιολογικό μουσείο κ.α. Μετά τον καταστρεπτικό σεισμό του 1933 οι Ιταλοί θα ανασκάψουν την πόλη της Κω, θα αναστηλώσουν τα αρχαία μνημεία και θα την κατασκευάσουν από την αρχή.

28η Οκτωβρίου 1947. Αγήματα του ελληνικού στρατού και Κώων πολεμιστών παρελαύνουν μπροστά στο λαό που τους αποθεώνει.
1945μ.Χ. - ΣΗΜΕΡΑ
2ος Παγκόσμιος πόλεμος
& Ενσωμάτωση

Αν και η Ελλάδα μπήκε στον 2ο παγκόσμιο πόλεμο στο πλευρό των Συμμάχων, η Κως και τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα ήταν ακόμα υπό φασιστική κατοχή. Παρόλα αυτά, ο Σύγχρονος Ελληνικός Ιερός Λόχος πολέμησε στο πλευρό των συμμάχων στη μέση ανατολή με πολλούς εθελοντές από τα νησιά και την Κω. Μετά την συνθηκολόγηση της Ιταλίας η Γερμανία εισέβαλε στην Κω για να αποτρέψει την κατάληψη της από τους Άγγλους. Τον Οκτώβριο του 1943 οι Γερμανοί εισέβαλαν στην Κω από γη και αέρα και κατάφεραν να την καταλάβουν παρά την γενναία αντίσταση ντόπιων, Ιταλών και Άγγλων στρατιωτών. Με την επικράτηση των Ναζί στην Κω ξεκινάει μια περίοδος τρομοκρατίας και βαρβαρότητας.

Τελικά, μετά την ήττα της Γερμανίας και μια σύντομη Αγγλική κατοχή, έρχεται η στιγμή που όλοι περίμεναν. Στις 7 Μαρτίου του 1947 η Κως και η Δωδεκάνησος ενσωματώνονται στη μητέρα Ελλάδα!

<p>Σήμερα, η Κως είναι ένας σύγχρονος προορισμός που αγκαλιάζει και σέβεται τη μακρά ιστορία της, περιμένοντας να τη μοιραστεί με όλους τους επισκέπτες της!</p>

Σήμερα, η Κως είναι ένας σύγχρονος προορισμός που αγκαλιάζει και σέβεται τη μακρά ιστορία της, περιμένοντας να τη μοιραστεί με όλους τους επισκέπτες της!

Footnotes / Source

"Ιστορία της Κω" - εκτυπωμένο από το Επαρχείο Κω

Κως η επίσημη ιστοσελίδα