Σπήλαιο της Άσπρης Πέτρας

ΚΑΤΕΒΕΙΤΕ
Προϊστορική απόδειξη

Τον Ιούνιο του 1922, οι Ιταλοί αρχαιολόγοι Alessandro Della Seta και Teodoro “Doro” Levi πραγματοποιούσαν ανασκαφές στο σπήλαιο της Άσπρης Πέτρας του όρους Ζηνί, που βρίσκεται στην Κέφαλο. Ελάχιστα γνώριζαν τότε για τη σπουδαιότητα των ευρημάτων τους! Η ανασκαφές αποκάλυψαν, μεταξύ άλλων, θραύσματα νεολιθικών τεφροδόχων, ένα εγχάρακτο πήλινο αγγείο, πυρήνες οψιδιανού, λεπίδες, αντικείμενα περιποίησης και υπολείμματα φαγητού, όλα καταληκτικά στοιχεία ότι το Σπήλαιο της Άσπρης Πέτρας ήταν μία από τις σημαντικότερες ανασκαφές σε σχέση με τους προϊστορικούς χρόνους. Τα ευρήματα τοποθετούν το σπήλαιο σε περίοδο που εκτείνεται από τη Νεολιθική Εποχή και την αρχή της Εποχής του Χαλκού, περίπου στο έτος 3000 π.Χ.

Αργότερα, κοντά στον λόφο του Ασκλούπη, ο Giuseppe Lazzara ανακάλυψε δύο προϊστορικούς τάφους το 1943, ανθρώπινα απολιθώματα, ίχνη χαλκού και πήλινα δοχεία. Τόσο ο τύπος του αγγείου όσο και του τάφου χρονολογούνται στην πρώιμη Εποχή του Χαλκού (2.800 - 2.000 π.Χ.), αποδεικνύοντας ότι η Κως όντως κατοικήθηκε κατά την προϊστορική περίοδο.

Το σπήλαιο της Άσπρης Πέτρας βρίσκεται στην κορυφή του όρους Ζηνί στην Κέφαλο, σε υψόμετρο 257 μέτρων, στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού. Έχοντας αρχικά χρησιμοποιηθεί ως τόπος κατοικίας και αργότερα ως τόπος λατρείας, το σπήλαιο αποτελείται από συμπαγή στρώματα βράχου, γεγονός που εξηγεί την αντοχή του στο χρόνο. Το σπήλαιο αποτελεί ίσως το παλαιότερο ορόσημο του νησιού και μια βέβαιη στάση για τους λάτρεις της ιστορίας!

Γνωρίζατε ότι:
Γνωρίζατε ότι:

Ο Alessandro Della Seta (1879 - 1944) υπήρξε κορυφαία φυσιογνωμία στις μελέτες της ετρουσκικής - ιταλικής και ελληνορωμαϊκής αρχαιότητας και διευθυντής της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Αθήνα. Ο Teodoro “Doro” Levi (1899 - 1991) ήταν αρχαιολόγος που άσκησε το επάγγελμά του στις χώρες της Μεσογείου τον 20ο αιώνα. Ο Levi έχει δημοσιεύσει μια σειρά τεχνικών χειρογράφων για την αρχαιολογία, όπως Festos e la Civiltà Minoica, tavole I που δημοσίευσε το 1976. Μερικά από τα πιο σημαντικά έργα του Levi ήταν μια μακροχρόνια ανασκαφή στη μινωική Φαιστό, η οποία είναι ο δεύτερος πιο σημαντικός μινωικός οικισμός (μετά την Κνωσό) και έχει δώσει σημαντικά ευρήματα όπως ο Δίσκος της Φαιστού και εκτεταμένη κεραμική της Εποχής του Χαλκού.

Βρείτε το στο χάρτη
Coordinates
Συντεταγμένες
36.7187656, 26.9742350
Κως η επίσημη ιστοσελίδα