Τον Ιούνιο του 1922, οι Ιταλοί αρχαιολόγοι Alessandro Della Seta και Teodoro “Doro” Levi πραγματοποιούσαν ανασκαφές στο σπήλαιο της Άσπρης Πέτρας του όρους Ζηνί, που βρίσκεται στην Κέφαλο. Ελάχιστα γνώριζαν τότε για τη σπουδαιότητα των ευρημάτων τους! Η ανασκαφές αποκάλυψαν, μεταξύ άλλων, θραύσματα νεολιθικών τεφροδόχων, ένα εγχάρακτο πήλινο αγγείο, πυρήνες οψιδιανού, λεπίδες, αντικείμενα περιποίησης και υπολείμματα φαγητού, όλα καταληκτικά στοιχεία ότι το Σπήλαιο της Άσπρης Πέτρας ήταν μία από τις σημαντικότερες ανασκαφές σε σχέση με τους προϊστορικούς χρόνους. Τα ευρήματα τοποθετούν το σπήλαιο σε περίοδο που εκτείνεται από τη Νεολιθική Εποχή και την αρχή της Εποχής του Χαλκού, περίπου στο έτος 3000 π.Χ.
Αργότερα, κοντά στον λόφο του Ασκλούπη, ο Giuseppe Lazzara ανακάλυψε δύο προϊστορικούς τάφους το 1943, ανθρώπινα απολιθώματα, ίχνη χαλκού και πήλινα δοχεία. Τόσο ο τύπος του αγγείου όσο και του τάφου χρονολογούνται στην πρώιμη Εποχή του Χαλκού (2.800 - 2.000 π.Χ.), αποδεικνύοντας ότι η Κως όντως κατοικήθηκε κατά την προϊστορική περίοδο.
Το σπήλαιο της Άσπρης Πέτρας βρίσκεται στην κορυφή του όρους Ζηνί στην Κέφαλο, σε υψόμετρο 257 μέτρων, στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού. Έχοντας αρχικά χρησιμοποιηθεί ως τόπος κατοικίας και αργότερα ως τόπος λατρείας, το σπήλαιο αποτελείται από συμπαγή στρώματα βράχου, γεγονός που εξηγεί την αντοχή του στο χρόνο. Το σπήλαιο αποτελεί ίσως το παλαιότερο ορόσημο του νησιού και μια βέβαιη στάση για τους λάτρεις της ιστορίας!