Κάστρο Αντιμάχειας

Scroll
Overview
Tags
Tags
Castle,
Free entrance,
Easy access,
Knights,
History
Location
General location
Antimacheia
Location
Entrance
Free entrance

Ηρωικές μάχες

Το κάστρο της Αντιμάχειας είναι ένα μεσαιωνικό φρούριο που χτίστηκε κατά τον Ύστερο Μεσαίωνα από τους Ιωαννίτες Ιππότες. Χτισμένο σε ένα οροπέδιο, νοτιοανατολικά του χωριού Αντιμάχεια με θέα στη νότια πλευρά της Κω, η θέση του προσφέρει πανοραμική θέα στο αρχιπέλαγος του Αιγαίου. Χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία από τους Ιππότες το 1457 ως φρούριο, αποτρέποντας μια μεγάλη Οθωμανική επίθεση. Σύμφωνα με γραπτές μαρτυρίες του 14ου αιώνα, το κάστρο χρησίμευε και ως φυλακή για καταδικασμένους ιππότες.

Κάστρο Αντιμάχειας

Το κάστρο έχει τριγωνικό σχήμα με κορυφή στα ανατολικά και κάθε πλευρά είναι οργανωμένη ως ανεξάρτητη οχυρωματική γραμμή, ακολουθώντας τη μορφολογία του εδάφους. Ανακαινίστηκε από τους Οσπιτάλιους Ιππότες το 1494, μετά τον μεγάλο σεισμό του 1493. Τα τείχη ενισχύθηκαν και προστέθηκαν νέες επάλξεις διαφόρων τύπων κατά μήκος του εξωτερικού τοίχου.

Το Κάστρο είναι εντυπωσιακό εξωτερικά, φέρνοντας στο νου μάχες από τις συνεχείς επιδρομές των κατακτητών, αλλά στο εσωτερικό του ελάχιστα σώζονται σε καλή κατάσταση. Ο επισκέπτης κυρίως συναντά ερείπια του παλιού οικισμού της Αντιμάχειας, άφθονο χώρο, πολλές στέρνες και δύο εκκλησίες: μια βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Νικολάου του 16ου αιώνα και ένα παρεκκλήσι της Αγίας Παρασκευής, που χτίστηκε στις αρχές του 18ου αιώνα. Ο παλιός οικισμός εγκαταλείφθηκε το 1840.

Title
Πρόσβαση
Εύκολη πρόσβαση από τον κεντρικό επαρχιακό δρόμο της Κω με αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα. Βρίσκεται 4 χιλιόμετρα από το χωριό Αντιμάχεια και 24 χιλιόμετρα από την πόλη της Κω.
Title
Μη χάσετε
Στην είσοδο του κάστρου υπάρχει ένας τεράστιος προμαχώνας σε σχήμα ημισελήνου με βαθιές επάλξεις, με το σύμβολο των Ιπποτών χαραγμένο σε μάρμαρο.
Title
Πρέπει να γνωρίζετε
Στις 3 Ιουνίου 1457, ένας οθωμανικός στόλος 156 πλοίων και δυνάμεις 16.000 στρατιωτών επιτέθηκαν στην Κω. Αρχικά επιτέθηκαν και έκαψαν το Κάστρο των Ιπποτών στην πόλη της Κω και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς το Κάστρο του Παλαιού Πυλίου και το Κάστρο της Κεφάλου. Ακολούθησε το κάστρο της Αντιμάχειας, το οποίο πολιορκήθηκε για 23 ημέρες. Το Κάστρο της Αντιμάχειας υπερασπίστηκαν ηρωικά 15 ιππότες και 300 άτομα, οι περισσότεροι άοπλοι. Στις 26 Ιουνίου, οι Οθωμανοί αφού προσπάθησαν να κατακτήσουν το Κάστρο και προκάλεσαν κάποιες ζημιές στα περίγυρα, τελικά υποχώρησαν αφού έχασαν περισσότερους από 1.000 άνδρες. Μόνο 15 από τους 300 υπερασπιστές του Κάστρου της Αντιμάχειας σκοτώθηκαν! Όσοι Κώοι σώθηκαν κατέφυγαν στα Κάστρα της Κεφάλου, του Παλαιού Πυλίου και της Αντιμάχειας.
More photos!
View it on the map
Coordinates
Coordinates
36.8036362, 27.1280543
Kos Island Greece
Information for visitors