Αρχαία Αγορά

ΚΑΤΕΒΕΙΤΕ
Σύνοψη
Tags
Κατηγορίες
Αρχαία Ελλάδα,
Ρωμαϊκό,
Ιστορία,
Ελεύθερη είσοδος,
Εύκολη πρόσβαση
Location
Γενική τοποθεσία
Πόλη της Κω
Location
Είσοδος
Ελεύθερη είσοδος, τελευταία είσοδος 19:30

Ένα ακμάζον κέντρο εμπορίου

Στην αρχαιότητα, η Αγορά ήταν το εμπορικό και κοινωνικό κέντρο κάθε πόλης. Παρομοίως, η αρχαία Αγορά της Κω ήταν το εμπορικό και κοινωνικό κέντρο του νησιού και χτίστηκε τον 4ο αιώνα π.Χ., σε μικρή απόσταση με τα πόδια από το λιμάνι. Ο αρχαιολογικός χώρος ανασκάφηκε από την Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή κατά την περίοδο της ανοικοδόμησης της πόλης, αμέσως μετά τον μεγάλο σεισμό του 1933.

Μετά το 366 π.Χ., η πόλη της Κω αναγνωρίστηκε ως σημαντικό διοικητικό κέντρο και έτσι χτίστηκαν πολλά κτίρια και ιερά στην περιοχή του λιμανιού. Η αρχαία αγορά ήταν η καρδιά του οικονομικού κέντρου του νησιού και περιελάμβανε εργαστήρια, καταστήματα και βωμούς, όπως μια τυπική αρχαία αγορά. Αποτελούνταν από τρεις κύριους στεγασμένους πεζόδρομους, στη βόρεια, δυτική και ανατολική πλευρά της, σχηματίζοντας μια μεγάλη εσωτερική αυλή στο κέντρο.

Αρχαία Αγορά

Η βόρεια πλευρά συνόρευε με τα τείχη της πόλης, ενώ η ανατολική πλευρά (πιθανώς και η δυτική) περιελάμβανε πολλά εμπορικά καταστήματα. Το νότιο άκρο της αγοράς ανασκάφηκε από την Ελληνική Αρχαιολογική Υπηρεσία, αποκαθιστώντας το μήκος του συγκροτήματος σε περίπου 300 μέτρα.

Ως αρχαιολογικός χώρος, η αγορά αποτελεί μέρος της ευρύτερης αρχαιολογικής ζώνης του λιμανιού, το σημερινό ορατό τμήμα της οποίας καλύπτει μια έκταση μήκους 152 μέτρων και πλάτους 82 μέτρων. Σε όλη αυτή τη ζώνη, εκτός από την ορατή αρχαία αγορά, οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν μέρος της οχύρωσης της πόλης, τα ιερά της Αφροδίτης και του Ηρακλή, οικοδομικές νησίδες με ερείπια σπιτιών και ένα τμήμα του αρχαίου λιμανιού της πόλης. Η αρχαία Αγορά της Κω είναι μια από τις μεγαλύτερες που έχουν ανασκαφεί στην Ελλάδα μέχρι σήμερα. 

Title
Πρόσβαση
Περπατήστε στην αρχαία Αγορά της Κω μέσω της κεντρικής οδού Ιπποκράτους ή μέσω του δρόμου των μπαρ της Κω, που βρίσκεται σε απόσταση δύο λεπτών από το λιμάνι της Κω.
Title
Πρέπει να γνωρίζετε
Το μεγαλύτερο μέρος της αρχαίας Αγοράς της Κω βρίσκεται ακριβώς κάτω από τη σημερινή πόλη. Μάλιστα, το νότιο τμήμα της ήρθε στο φως με πρόσφατες ανασκαφές απέναντι από τον βωμό του Διονύσου, που οδήγησαν στην αναστήλωση δύο κιόνων που ανήκαν στην αρχαία αγορά.
Title
Μη χάσετε
Οι συχνοί σεισμοί που έπληξαν το νησί ήταν η αιτία για τη συνεχή ανοικοδόμηση της πόλης. Τα διαφορετικά υλικά που χρησιμοποιήθηκαν βοηθούν στη διάκριση των φάσεων της οικοδόμησης στον χρόνο. Ο σεισμός του 469 μ.Χ. ήταν καθοριστικός, σηματοδοτώντας το τέλος της αρχαίας πόλης και την αρχή της παλαιοχριστιανικής περιόδου.
Περισσότερες φωτογραφίες
Βρείτε το στο χάρτη
Coordinates
Συντεταγμένες
36.8933062, 27.2905621
Κως η επίσημη ιστοσελίδα