Ρωμαϊκή Οικία

ΚΑΤΕΒΕΙΤΕ
Σύνοψη
Tags
Κατηγορίες
Ρωμαϊκό,
Εύκολη πρόσβαση,
Ιστορία
Location
Γενική τοποθεσία
Πόλη της Κω
Location
Ωράριο λειτουργίας
08:00 - 19:30 (εκτός Τρίτης)
Location
Είσοδος
€6* (€3 την χειμερινή περίοδο)

Η ρωμαϊκή βίλα

Η Casa Romana είναι μια βίλα τύπου Πομπηίας του τέλους του 2ου αιώνα και των αρχών του 3ου αιώνα μ.Χ., χτισμένη στα ερείπια ενός ελληνιστικού σπιτιού. Διαθέτει ένα εξαιρετικό σύστημα αποχέτευσης και αποτελείται από 36 δωμάτια και 3 ανοιχτούς χώρους, τα λεγόμενα αίθρια. Η αλήθεια είναι ότι η εξωτερική θέα του κτιρίου δεν προετοιμάζει τον επισκέπτη για τον εντυπωσιακό εσωτερικό χώρο! Αλλά μόλις περπατήσει κανείς στην κύρια είσοδο του κτιρίου, που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά, αρχίζει να αντιλαμβάνεται τον πλούτο των ευρημάτων αυτής της ρωμαϊκής οικίας.

Η πρώτη κατασκευαστική φάση της Casa Romana χρονολογείται στους ελληνιστικούς χρόνους (ένα δείγμα ελληνιστικής τοιχοποιίας διακρίνεται ακόμη στη βόρεια πλευρά του κτιρίου), ενώ η κατοίκηση της, με διάφορες επισκευές και ανακατατάξεις, διήρκεσε τουλάχιστον μέχρι τον 3ο αιώνα μ.Χ. Το ασυνήθιστα μεγάλο μέγεθος και η πλούσια διακόσμηση του κτιριακού συγκροτήματος συνέβαλαν στην ιδέα ότι κάποτε ανήκε σε έναν πλούσιο αξιωματούχο της Κω.

Ρωμαϊκή Οικία

Η μορφή με την οποία σώζεται το κτίριο σήμερα χρονολογείται στους ρωμαϊκούς αυτοκρατορικούς χρόνους. Η ρωμαϊκή οικία είναι οργανωμένη γύρω από τρία αίθρια, δύο από τα οποία δημιουργούν περιστύλια ροδιακού τύπου (δηλαδή περιβάλλονται από διώροφες στοές με κίονες). Τα αίθρια είναι διακοσμημένα με εξαίσια ψηφιδωτά δάπεδα, τα περισσότερα από τα οποία χρονολογούνται στον 3ο αιώνα μ.Χ. Ωστόσο, ορισμένα αγάλματα των Νυμφών, της Αθηνάς κλπ., καθώς και ένα ψηφιδωτό δάπεδο με παράσταση βυθού που βρέθηκαν στην οικία, χρονολογούνται στο τέλος της ελληνιστικής περιόδου. Τα παράθυρα στον τοίχο πίσω από την είσοδο βλέπουν στην πρώτη αυλή, όπου υπάρχει μια δεξαμενή νερού και ένα μωσαϊκό δάπεδο με μια αναπαράσταση ενός πάνθηρα που καταβροχθίζει ένα ελάφι. Γύρω από την αυλή ανοίγονται δωμάτια, τα οποία ήταν επίσης διακοσμημένα με ψηφιδωτά δάπεδα, συμπεριλαμβανομένου αυτού με το βυθό της θάλασσας που εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κω.

Βρισκόμενη στην καρδιά της πόλης της Κω, η Ρωμαϊκή Οικία δεν είναι μόνο ένας από τους πιο εντυπωσιακούς αρχαιολογικούς χώρους του νησιού αλλά και ένας από τους πιο εύκολα προσβάσιμους. Εκτός από την ίδια την αρχιτεκτονική, τα μωσαϊκά με τα διάφορα χερσαία και υδρόβια θηρία, τα ανθρώπινα γλυπτά - μερικά από αυτά σε εξαιρετική κατάσταση - και τα καλοδιατηρημένα τεχνουργήματα, προσφέρουν σημαντικές πληροφορίες για τον τρόπο ζωής των αρχαίων Ρωμαίων.

Title
Πρόσβαση
Εύκολη πρόσβαση με τα πόδια, με ποδήλατο, αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα. Σε κοντινή απόσταση με τα πόδια από την πόλη της Κω. Δωρεάν χώρος στάθμευσης σε κοντινή απόσταση.
Title
Πρέπει να γνωρίζετε
Το 1933, ο μεγάλος σεισμός κατέστρεψε σχεδόν ολοσχερώς την Κω. Οι Ιταλοί, που είχαν τότε την κυριαρχία του νησιού, βρήκαν την ευκαιρία να προχωρήσουν σε αστικό ανασχεδιασμό και πραγματοποίησαν εκτεταμένες ανασκαφές καθώς γνώριζαν ότι κάτω από τα ισοπεδωμένα κτίρια κρύβονταν αρχαία μνημεία. Η Ρωμαϊκή Οικία ανακαλύφθηκε το 1933 από τον Ιταλό αρχαιολόγο Laurenzio Laurenzi και η ιταλική διοίκηση προχώρησε στην πλήρη αποκατάσταση της οικίας, η οποία ολοκληρώθηκε το 1940.
Title
Μη χάσετε
Τη βάση ενός αγάλματος με την επιγραφή «ΑΠΕΛΕΞΙΚΑΚΟΣ» - αυτός που διώχνει το κακό, ακριβώς απέναντι από την είσοδο.
Περισσότερες φωτογραφίες
Βρείτε το στο χάρτη
Coordinates
Συντεταγμένες
36.8902249, 27.2883670
Κως η επίσημη ιστοσελίδα