Ασκληπιείο Κω

ΚΑΤΕΒΕΙΤΕ
Σύνοψη
Tags
Κατηγορίες
Αρχαία Ελλάδα,
Εύκολη πρόσβαση,
Ιστορία,
Ιπποκράτης
Location
Γενική τοποθεσία
Πόλη της Κω
Location
Ωράριο λειτουργίας
08:00 - 20:00
Τελευταία είσοδος 19:30
Location
Είσοδος
€8 (€4 τον χειμώνα)

Φημισμένο από την αρχαιότητα

Αποτελεί ένα από τα διασημότερα Ασκληπιεία της αρχαιότητας, έναν από τους μακροβιότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας και το σημαντικότερο αρχαιολογικό μνημείο στο νησί της Κω. Στην αρχαιότητα ήταν τόπος λατρείας του θεού Ασκληπιού, καθώς και τόπος θεραπείας και διδασκαλίας της ιατρικής. Εδώ ίδρυσε τη σχολή του και δίδαξε ιατρική ο Ιπποκράτης, μια από τις σημαντικότερες μορφές της ιατρικής στην αρχαιότητα και πατέρας της σύγχρονης ιατρικής.

Ασκληπιείο Κω

Το Ασκληπιείο της Κω, του οποίου τα σωζόμενα ερείπια χρονολογούνται στην ελληνιστική περίοδο, μετά τον 4ο αιώνα π.Χ., χτίστηκε στις πλαγιές ενός λόφου με πλούσια βλάστηση και εντυπωσιακή θέα στη θάλασσα. Κατασκευάστηκε σε τρία άνδηρα - επίπεδα. Στο δεύτερο άνδηρο υπάρχουν τα ερείπια ενός μεγάλου βωμού, της παλαιότερης κατασκευής του Ασκληπιείου από τα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ., που ήταν διακοσμημένο με γλυπτά από τους γιους του Πραξιτέλη. Στα δυτικά του βωμού, υπάρχει παλαιότερος ναός του Ασκληπιού (3ος αι. π.Χ.) ιωνικού ρυθμού, δίπλα στον ναό τα διαμερίσματα των ιερέων, ενώ στα ανατολικά του βωμού υπάρχει μικρός ναός αφιερωμένος στον Απόλλωνα (2ος αι. μ.Χ.) με επτά αναστηλωμένους κορινθιακούς κίονες.

Στο κέντρο του τρίτου άνδηρου δεσπόζει ο μεγάλος δωρικός ναός του Ασκληπιού (1ο μισό του 2ου αι. π.Χ.), στον προθάλαμο του οποίου χτίστηκε εκκλησία αφιερωμένη στην «Παναγία του Άλσους», κατά τη μεσοβυζαντινή περίοδο. Οι ανασκαφές αποκάλυψαν αξιόλογα ευρήματα όπως αγάλματα, χειρουργικά εργαλεία και επιγραφές.

Title
Πρόσβαση
Εύκολη πρόσβαση με αυτοκίνητο, μοτοσικλέτα ή ποδήλατο, σε απόσταση περίπου 3,4 χλμ. νοτιοδυτικά της πόλης της Κω, ακολουθώντας την οδό Ασκληπιού και στη συνέχεια την οδό Αγίου Δημητρίου. Διατίθεται δωρεάν χώρος στάθμευσης.
Title
Πρέπει να γνωρίζετε
Η πανελλήνια αναγνώριση του δικαιώματος ασυλίας στον ιερό χώρο του Ασκληπιείου για τον εορτασμό των «Μεγάλων Ασκληπιείων» ήταν ένα καθοριστικό γεγονός που συνέβη στην Κω κατά τη διάρκεια της βασιλείας των Πτολεμαίων, το 260 π.Χ.. Η επιδίωξη των ντόπιων να παραχωρούν άσυλο σε κάθε διωκόμενο που ζητούσε προστασία στο Ασκληπιείο, φανερώνει την τεράστια υπερηφάνεια τους για την ύπαρξή του και τη θεώρηση του ναού ως κέντρου της πόλης τους.
Ασκληπιείο Κω
Artistic representation

Η ανακάλυψη του Ασκληπιείου έγινε το 1902 από τον Γερμανό αρχαιολόγο Rudolf Herzog και τον τοπικό ιστορικό Ιάκωβο Ζαρράφτη, οι οποίοι υπολόγισαν και υπέδειξαν τη σωστή θέση του ιερού. Οι ανασκαφές συνεχίστηκαν από τους Luciano Laurenzi (1930) και Luigi Morricone (1937-38), όπως και οι εργασίες αναστήλωσης και αποκατάστασης. Αρκετά αντικείμενα που προέρχονταν από τις ανασκαφές μεταφέρθηκαν λαθραία στη Ρώμη και την Κωνσταντινούπολη.

Περισσότερες φωτογραφίες
Βρείτε το στο χάρτη
Coordinates
Συντεταγμένες
36.8758928, 27.2571722
Κως η επίσημη ιστοσελίδα