Βασιλικές του Αγίου Στεφάνου

ΚΑΤΕΒΕΙΤΕ
Σύνοψη
Tags
Κατηγορίες
Βυζάντιο,
Ελεύθερη είσοδος,
Θρησκευτικό
Location
Γενική τοποθεσία
Κέφαλος
Location
Είσοδος
Free, walk-in

Ένα εκπληκτικό τοπίο

Το 1932, ο Ιταλός αρχαιολόγος Luciano Laurenzi ανακάλυψε ερείπια ενός συγκροτήματος δύο παλαιοχριστιανικών βασιλικών με τρία επιπεδα, ακριβώς δίπλα στη θάλασσα, στον κόλπο Καμάρι της Κεφάλου. Οι καλά διατηρημένες βασιλικές χρονολογούνται από το 469 και το 554 μ.Χ. και δημιουργούν ένα εντυπωσιακό τοπίο. Το νησάκι Καστρί, μια μικρή βραχονησίδα που στέκεται ακριβώς απέναντι στη μέση του κόλπου και φιλοξενεί το γοητευτικό ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου, συμπληρώνει το σκηνικό, που ομολογουμένως, κόβει την ανάσα!

Βασιλικές του Αγίου Στεφάνου

Τα ερείπια των παλαιοχριστιανικών ναών στον Άγιο Στέφανο είναι τα πιο καλοδιατηρημένα ερείπια βασιλικών του νησιού. Το συγκρότημα αποτελείται από δύο βασιλικές: τη μικρότερη και τη μεγάλη βασιλική. Η μεγάλη βασιλική είχε ένα ορθογώνιο αίθριο με κιονοστοιχίες από γρανίτη στις τρεις πλευρές. Στο κέντρο πρέπει να υπήρχε βρύση, στην ανατολική πλευρά υπήρχαν σκαλοπάτια που οδηγούσαν στον πρόναο, ενώ στα νότια του κυρίως ναού ανακαλύφθηκε το δωμάτιο του διακόνου και βοηθητικά δωμάτια. Τα τρία κλίτη του ναού χωρίζονταν με κιονοστοιχίες, οι κίονες των οποίων ήταν κατασκευασμένοι από λευκό μάρμαρο, ενώ τα ενδιάμεσα κενά ήταν καλυμμένα με ανάγλυφες πλάκες.

Η μικρότερη βασιλική, από την οποία σώζονται η κόγχη, το σύνθρονο (καθίσματα στο ιερό του ναού πίσω από την Αγία Τράπεζα προοριζόμενα για τους κληρικούς) και τα θεμέλια του ιερού, βρίσκεται στη βόρεια πλευρά.

Title
Πρόσβαση
Βρίσκεται στην Κέφαλο (στον κόλπο Καμάρι), σε απόσταση 42 χιλιομέτρων από την πόλη της Κω, ακριβώς απέναντι από το εμβληματικό νησάκι «Καστρί» και περίπου 3 χλμ. βορειοανατολικά του χωριού Κέφαλος. Εύκολη πρόσβαση με αυτοκίνητο, μοτοσικλέτα ή ποδήλατο. Εναλλακτικά, είναι προσβάσιμο και με τα πόδια από την αμμώδη παραλία του Καμαρίου.
Title
Πρέπει να γνωρίζετε
Ανατολικά του συγκροτήματος των δύο βασιλικών βρέθηκε ένα μεγάλο χτισμένο βαπτιστήριο σε σχήμα σταυρού και ένα σύστημα αποστράγγισης του νερού στη θάλασσα.
Title
Μη χάσετε
Το δάπεδο που καλύπτεται με περίτεχνα ψηφιδωτά, μερικά από τα οποία σώζονται μέχρι σήμερα.
Περισσότερες φωτογραφίες
Βρείτε το στο χάρτη
Coordinates
Συντεταγμένες
36.7527614, 26.9891697
Κως η επίσημη ιστοσελίδα