Κάστρο των Ιπποτών και Λεωφόρος των Φοινίκων

ΚΑΤΕΒΕΙΤΕ
Σύνοψη
Tags
Κατηγορίες
Κάστρο,
Εύκολη πρόσβαση,
Ιστορία,
Ιππότες
Location
Γενική τοποθεσία
Πόλη της Κω
Location
Ωράριο λειτουργίας
08:30 - 15:00 (εκτός Τρίτης)
Location
Είσοδος
Free, walk-in

Αληθινά ιπποτικό 

Το επιβλητικό μεσαιωνικό Κάστρο των Ιπποτών, αλλιώς γνωστό ως Κάστρο της Νεραντζιάς, είναι ένα εμβληματικό παραθαλάσσιο φρούριο του 14ου αιώνα που βρίσκεται στο λιμάνι της Κω. Στα τέλη του 14ου και στις αρχές του 15ου αιώνα η Κως ήταν πυκνοφυτεμένη με νεραντζιές και λεμονιές, εξ ου και η ονομασία Νεραντζιά. Χτισμένο από τους Οσπιτάλιους Ιππότες, το Κάστρο είναι ένα εξαιρετικό δείγμα της ιπποτικής οχυρωματικής αρχιτεκτονικής στα Δωδεκάνησα.

Για την κατασκευή του, που ξεκίνησε το 1436 και ολοκληρώθηκε το 1514, οι Ιππότες χρησιμοποίησαν πολλά αρχιτεκτονικά μέρη από την αρχαία πόλη της Κω και το Ασκληπιείο, τα οποία είναι ορατά μέχρι σήμερα σε αρκετά σημεία. Το κάστρο οφείλει τη σημερινή του μορφή στην Ιταλική Αρχαιολογική Υπηρεσία, η οποία κατά τη διάρκεια της ιταλικής κατοχής κατεδάφισε τις οθωμανικές προσθήκες και προχώρησε σε εκτεταμένη αναστήλωση του κάστρου, προσπαθώντας να το επαναφέρει στην αρχική του μορφή.

Κάστρο των Ιπποτών και Λεωφόρος των Φοινίκων

Πάνω από την κεντρική πύλη υπάρχει ελληνιστική ζωoφόρος με προσόψεις και γιρλάντες. Στην οροφή των εισόδων (κεντρική πύλη, πύλη Carmadino) τοποθετήθηκαν γρανιτένιοι κίονες, πιθανότατα προερχόμενοι από την παλαιοχριστιανική βασιλική του λιμανιού. Το κάστρο αποτελείται από δύο οχυρωμένους περιβόλους, τον εσωτερικό και τον εξωτερικό. Από τα έγγραφα των ταξιδιωτών γνωρίζουμε ότι ο εσωτερικός περίβολος πρέπει να χτίστηκε πριν από τα τέλη του 14ου αιώνα. Ωστόσο, το παλαιότερο σωζόμενο κτίριο στο κάστρο είναι ο κυκλικός πύργος στα αριστερά της κεκλιμένης γέφυρας, που συνδέει τους δύο περιβόλους, καθώς φέρει το οικόσημο των Μεγάλων Μαγίστρων του Τάγματος των Οσπιτάλιων Ιπποτών De Lastic (1437-1454) και De Milly (1454-1461). Ο εξωτερικός περίβολος χτίστηκε αργότερα (ξεκίνησε από τον M.M. D’Aubusson γύρω στο 1495, συνεχίστηκε από τον D’Amboise και ολοκληρώθηκε από τον Del Carretto το 1514).

Οι Ιππότες από τους ψηλούς πύργους του κάστρου και το κάστρο του Αγίου Πέτρου στην απέναντι ακτή της αρχαίας Αλικαρνασσού (Πετρούμι) προστάτευαν τη θαλάσσια δίοδο προς τους Αγίους Τόπους κατά τη διάρκεια των Σταυροφοριών. Μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού περιβόλου στη βόρεια πλευρά υπήρχε ιπποτικό κτίριο (αποθήκη) που αναστηλώθηκε επί Ιταλοκρατίας και σήμερα χρησιμοποιείται ως μουσείο για αρχιτεκτονικά μέλη της Κω. Ένας αρχαιολογικός χώρος ανοιχτός στους επισκέπτες, που χρησιμοποιείται και ως προσωρινή έκθεση βωμών, γλυπτών και επιγραφών.

Κάστρο των Ιπποτών και Λεωφόρος των Φοινίκων
H είσοδος του κάστρου στο τέλος της διάσημης γέφυρας της Λεωφόρου των Φοινίκων

Λεωφόρος των Φοινίκων: ένας παραλιακός δρόμος γεμάτος φοίνικες

Η Λεωφόρος των Φοινίκων είναι για την ακρίβεια ένας δρόμος με φοίνικες, μέρος της οδού Ακτής Κουντουριώτου. Το όνομα «Φοινίκων» σχετίζεται με τους φοίνικες που στολίζουν εδώ και χρόνια τις δύο πλευρές του δρόμου. Το 2019, ο δήμος Κω ανέλαβε πρωτοβουλία για τη διάσωση των φοινίκων, οι οποίοι απειλούνταν σοβαρά εξαιτίας ενός σκαθαριού. Σήμερα, μετά από δωρεές τοπικών επιχειρηματιών, οι νεοφυτεμένοι φοίνικες και τα ανθισμένα φυτά μεγαλώνουν συνεχώς, Μαζί τους, μεγαλώνει και η αίσθηση της υπερηφάνειας των ντόπιων καθώς περπατούν στη Λεωφόρο των Φοινίκων, κάτω από την πέτρινη γέφυρα του κάστρου.

Η τοξωτή πέτρινη γέφυρα

Η γέφυρα του Κάστρου των Ιπποτών συνδέει την Πλατεία Πλατάνου με το κάστρο. Παλαιότερα, η γέφυρα συνέδεε τον εσωτερικό με τον εξωτερικό περίβολο του κάστρου, ενώ η τάφρος που ένωνε τη θάλασσα του λιμανιού με την ανατολική παραλία του κάστρου βρισκόταν ακριβώς από κάτω. Αυτή η εμβληματική γέφυρα αποτελεί ορόσημο για τους Κώους, καθώς υπάρχει μέχρι και σήμερα στη Λεωφόρο των Φοινίκων, προσφέροντας εύκολη πρόσβαση στο κάστρο και μεγάλη υπερηφάνεια στους κατοίκους του νησιού.

Title
Πρόσβαση
Αφού παρέμεινε κλειστό για περαιτέρω αποκατάσταση, το επιβλητικό Κάστρο των Ιπποτών είναι πλέον εν μέρει ανοιχτό για τους επισκέπτες. Η πρόσβαση πραγματοποιείται μέσω της πέτρινης γέφυρας στην Λεωφόρο των Φοινίκων, η είσοδος της οποίας βρίσκεται στην Πλατεία Πλατάνου.
Title
Πρέπει να γνωρίζετε
Το κάστρο βρίσκεται το λιμάνι, στην είσοδο της Κω, σε μια περιοχή η οποία ήταν νησί στην αρχαιότητα. Συνδεόταν με τη στεριά μέσα από ένα γεφύρι το οποίο σώζεται μέχρι και σήμερα - η τοξωτή πέτρινη γέφυρα που φαίνεται στη Λεωφόρο των Φοινίκων. Ορισμένα ίχνη στον χώρο κατασκευής του κάστρου χρονολογούνται από τη Μυκηναϊκή περίοδο!
Title
Μη χάσετε
Στις 17 Μαρτίου 1816, μια πυριτιδαποθήκη εξερράγη κατά λάθος και κατέστρεψε ένα μεγάλο μέρος του κάστρου. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, το κάστρο χρησιμοποιήθηκε ως φρούριο και φυλακή. Κηρύχθηκε διατηρητέο ιστορικό μνημείο το 1948.
Περισσότερες φωτογραφίες
Βρείτε το στο χάρτη
Coordinates
Συντεταγμένες
36.8963906, 27.2903586
Κως η επίσημη ιστοσελίδα