Πλάτανος του Ιπποκράτη

ΚΑΤΕΒΕΙΤΕ
Σύνοψη
Tags
Κατηγορίες
Εύκολη πρόσβαση,
Ελεύθερη είσοδος,
Ιπποκράτης,
Ιστορία
Location
Γενική τοποθεσία
Πόλη της Κω
Location
Είσοδος
Free entrance

Ένα αιωνόβιο δέντρο

Πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της Κω. Στο πέρασμα των αιώνων, αρκετοί ξένοι και περιηγητές έχουν αναφερθεί στη φήμη του και έχουν καταγράψει την ύπαρξή του σε χαρακτικά και κείμενα. Μάλιστα, μια πρώτη απεικόνιση του πλάτανου και της πλατείας Λότζιας βρίσκεται σε γκραβούρα από το βιβλίο «Ταξίδι στην Ελλάδα», του Γάλλου περιηγητή C. Coupier (1783). Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, ο Ιπποκράτης δίδασκε τους μαθητές του κάτω από τη σκιά αυτού του μακρόβιου δέντρου με τον σπηλαιώδη κορμό!

Πλάτανος του Ιπποκράτη

Γύρω από το δέντρο φαίνονται δύο κρήνες. Αυτή στη βόρεια πλευρά, τοποθετημένη σε μια αρχαία εγχάρακτη λάρνακα από λευκό μάρμαρο, διαθέτει μια αραβική επιγραφή στην οποία το νερό περιγράφεται ως «νερό από το δέντρο του Ιπποκράτη». Στην ανατολική πλευρά του δέντρου υπάρχει μια κυκλική δεκατετράπλευρη κρήνη σκεπασμένη με τρούλο, που στηρίζεται σε επτά τόξα τα οποία με τη σειρά τους στηρίζονται σε ισάριθμους λιθόκτιστους κίονες με κιονόκρανα κορινθιακού ρυθμού. Το δέντρο έχει περιφέρεια 12 μέτρα και ανήκει στο είδος του Ανατολικού Πλάτανου (Platanus orientalis L.). Θεωρείται ένα από τα παλαιότερα δέντρα της Ευρώπης και τα κλαδιά του εκτείνονται σε μήκος 6-7 μέτρων. Στο πέρασμα των αιώνων, ο κορμός και τα παλαιότερα κλαδιά έχουν απειληθεί από διάφορους μύκητες και ξυλοφάγα έντομα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια μεγάλη κοιλότητα μέσα στον κορμό του, εξ ου και ο τεράστιος κορμός που μοιάζει με σπήλαιο.

Title
Πρόσβαση
Βρίσκεται στην Πλατεία Πλάτανου του Ιπποκράτη, στην καρδιά της πόλης της Κω, απέναντι από το Κάστρο των Ιπποτών (ή Κάστρο της Νεραντζιάς) και δίπλα στην Αρχαία Αγορά της Κω. Είναι εύκολα προσβάσιμο με τα πόδια ή με ποδήλατο.
Title
Πρέπει να γνωρίζετε
Το 1954, ο Ιατρικός Σύλλογος Κω παρουσίασε στον πρόεδρο του Καναδικού Ιατρικού Συλλόγου ένα σφυρί φτιαγμένο από ξύλο του πλατάνου. Σπόροι και μέρη από το δέντρο έχουν δοθεί σε όλο τον κόσμο. Ένα μόσχευμα δωρήθηκε από τον Έλληνα Πρέσβη Αλέξη Λιάτη στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ και φυτεύτηκε στις 14 Δεκεμβρίου 1961 στην περιοχή γύρω από τη βιβλιοθήκη.
Title
Μη χάσετε
Έχει αμφισβητηθεί ότι είναι στην πραγματικότητα ο πλάτανος του Ιπποκράτη, αφού αυτό το είδος δένδρου δεν μπορεί να ξεπεράσει τους πέντε αιώνες ζωής. Ωστόσο, θα μπορούσε να προέρχεται από ένα μίσχο που μεγαλώνει από τις ρίζες του πραγματικού πλάτανου του Ιπποκράτη. Το δέντρο αποτελεί φυσικό διατηρητέο μνημείο από το 1985 (ΦΕΚ 589/Β/1985).
Πλάτανος του Ιπποκράτη
The Illustrated London News: Η πλατεία της αγοράς και ο πλάτανος της Κω, 1836

Η φήμη του πολυετούς πλάτανου του Ιπποκράτη μαρτυρείται από το γεγονός ότι, υπό τη σκιά του, πραγματοποιήθηκαν και πραγματοποιούνται ακόμη σημαντικά διεθνή συνέδρια, όπως το 17ο Διεθνές Συνέδριο της Ιστορίας της Ιατρικής τον Σεπτέμβριο του 1960, ο τελετουργικός εορτασμός του 35ου Διεθνούς Συνεδρίου της Ιστορίας της Ιατρικής, η 1η Διεθνής Ιατρική Ολυμπιάδα τον Σεπτέμβριο του 1996 που διοργανώθηκε από την IHFC και η έναρξη του 18ου Διεθνούς Καρδιο-Θωρακοχειρουργικού Συνεδρίου, τον Μάιο του 2008. Θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα ορόσημα της Κω, το οποίο επισκέπτονται χιλιάδες άνθρωποι κάθε χρόνο.

Περισσότερες φωτογραφίες
Βρείτε το στο χάρτη
Coordinates
Συντεταγμένες
36.8948130, 27.2909471
Footnotes / Source

Εικόνα της Illustrated London News: συλλογή του Αλέκου Μάρκογλου.

Κως η επίσημη ιστοσελίδα