Τα ταξίδια
Σημαντική εμπειρία πρόσφεραν στον Ιπποκράτη και τα ταξίδια του. Πολυταξιδεμένος, περιόδευσε τη Θράκη, τη Θάσο, τη Δήλο, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την Ιωνία και την Αίγυπτο. Σ’ αυτά τα ταξίδια, που υπολογίζεται ότι διάρκεσαν περίπου 12 χρόνια, συνέλεξε πλήθος πληροφοριών για τη φύση, το κλίμα, τον τρόπο ζωής των κατοίκων, τις ασθένειες που τους ταλαιπωρούσαν, την επίδραση του περιβάλλοντος πάνω στους ανθρώπους.
Ξανά στην Κω
Πλούσιος από εμπειρίες γύρισε στο νησί του ο Ιπποκράτης. Ανέλαβε την Ιατρική Σχολή της Κω και άρχισε να διδάσκει. Εφάρμοσε νέες θεραπευτικές μεθόδους, αφού προηγουμένως καταδίκασε τις αγυρτείες, τη μαγική ιατρική, τις δεισιδαιμονίες. Δάσκαλος και οδηγητής του στάθηκε η Μητέρα Φύση: «Φύσις νοόσων ίητρός».
Την ιατρική επιστήμη τη θεωρούσε στενά δεμένη με τη Φιλοσοφία. Για αυτόν ικανός γιατρός μπορεί να είναι μόνο όποιος διαθέτει την ικανότητα του στοχασμού. «Ίητρός γάρ φιλόσοφος, Ισόθεος». Έτσι οι γιατροί έπρεπε να είναι άνθρωποι υπομονετικοί, ευγενικοί και αφιλοχρήματοι, εχέμυθοι, κατα δεκτικοί, σεμνοί, με πίστη στο θεό και αγάπη στον άνθρωπο.