Λαγούδι

ΚΑΤΕΒΕΙΤΕ
Αληθινά ορεινό

Το αγροτικό χωριό Λαγούδι βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού, στην πλαγιά του βουνού Δίκαιος (Ωρομέδων), περίπου 14 χλμ. νοτιοδυτικά της πόλης της Κω. Είναι κτισμένο σε υψόμετρο 240 μέτρων, και περιβάλλεται από τη φύση: κυπαρίσσια, πεύκα, ελαιώνες, διάσπαρτες βελανιδιές και πολλές πηγές με νερά που αναβλύζουν από το βουνό. Το χωριό αναγνωρίστηκε ως οικισμός το 1961 και χαρακτηρίζεται από παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Οι περισσότεροι κάτοικοι του χωριού ήταν και είναι αγρότες και κτηνοτρόφοι.

Λαγούδι

Ένα αξιοθέατο που δύσκολα θα χάσει κανείς στο Λαγούδι είναι ο Ιερός Ναός της Παναγίας Λαγουδιανής με το χαρακτηριστικό λευκό-μπλε χρώμα στον τρούλο του. Είναι ευκαιρία να το επισκεφτείτε στις 8 Σεπτεμβρίου που γιορτάζει και στην αυλή οργανώνονται τα παραδοσιακά πανηγύρια. Πριν φτάσετε στο Λαγούδι, υπάρχουν και μερικά ακόμα γραφικά ξωκλήσια που αξίζει να επισκεφτείτε, όπως ο Άγιος Ιωάννης Θεολόγος, γύρω από το οποίο βρέθηκαν ερείπια ενός βυζαντινού οχυρού, το ξωκλήσι της Αγίας Κυριακής που χτίστηκε στη βόρεια πλευρά του Λαγουδιού και τέλος, το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου που χρονολογείται από την Μεταβυζαντινή περίοδο. 

Το χωριό έχει μερικές παραδοσιακές ταβέρνες και καφενεία, που προσφέρουν τοπικές λιχουδιές. Οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν στα πλακόστρωτα σοκάκια του χωριού, απολαμβάνοντας το καθαρό οξυγόνο της υπαίθρου.

Το γνωρίζατε;
Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος
Το γνωρίζατε;

Το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου που βρίσκεται στο Λαγούδι, χτίστηκε από τον Όσιο Χριστόδουλο, τον πιο επιφανή μοναχό του 11ου αιώνα και ιδρυτή της εμβληματικής Μονής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στην Πάτμο. Γεννήθηκε το 1021 στη Νίκαια της Βιθυνίας και το όνομά του ήταν Ιωάννης.

Βρείτε το στο χάρτη
Coordinates
Συντεταγμένες
36.8504743, 27.2004817
Κως η επίσημη ιστοσελίδα