Ποδηλασία

ΚΑΤΕΒΕΙΤΕ
Το νησί του ποδηλάτου

Αν αναζητάτε έναν προσιτό, ευχάριστο και φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο να ανακαλύψετε το νησί της Κω, επιλέξτε την ποδηλασία. Με περισσότερα από 15 χιλιόμετρα ποδηλατοδρόμων κατά μήκος της ακτής, 6.500 ποδήλατα διαθέσιμα προς ενοικίαση, πολλά ορεινά μονοπάτια και διαδρομές για όλα τα επίπεδα, η ποδηλασία είναι ο απόλυτος τρόπος για να δείτε τα αξιοθέατα του νησιού ή απλώς να κάνετε τη βόλτα σας. 

Εδώ και δεκαετίες η Κως είναι ευρέως γνωστή ως το «νησί του ποδηλάτου», και όχι άδικα. Η έντονη ποδηλατική κουλτούρα χρονολογείται από την ιταλική κατοχή και τη συστηματική χρήση ποδηλάτων από τους Ιταλούς στρατιώτες, η οποία στη συνέχεια υιοθετήθηκε από τους ντόπιους καθώς φάνηκε μια σωστή επιλογή αν αναλογιστεί κανείς τη μορφολογία του νησιού. Εμβληματικές ελληνικές ταινίες της δεκαετίας του '60 δείχνουν αστέρες του κινηματογράφου να κάνουν ποδήλατο στην λεωφόρο των Φοινίκων. Έκτοτε, η ποδηλασία αποτελεί μια δημοφιλή δραστηριότητα τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους επισκέπτες του νησιού

Η χρήση του ποδηλάτου στις διακοπές σας ωφελεί την υγεία σας, βελτιώνει την εμφάνισή σας και παρέχει αυτονομία και ευελιξία. Ταξιδεύοντας με ποδήλατο, γίνεστε πιο αυτόνομοι και ευέλικτοι στην εξερεύνηση νέων τοποθεσιών, αφού μπορείτε να πάτε όπου θέλετε, ανά πάσα στιγμή.

Ποδηλασία

Σήμερα, το νησί της Κω διαθέτει εξαιρετικές διαδρομές για όλα τα επίπεδα αναβατών: εντελώς επίπεδες, ορεινές, μικτές, χωματόδρομους, απότομες διαδρομές και μια ιδιαίτερα ανεπτυγμένη ποδηλατική κουλτούρα. Τόσο οι ντόπιοι όσο και οι επισκέπτες χρησιμοποιούν το ποδήλατο ως μέσο μεταφοράς στην καθημερινή τους ζωή. Οι έφηβοι τα χρησιμοποιούν για να πάνε στο σχολείο, να μετακινηθούν ή να διασκεδάσουν, οι ηλικιωμένοι τα χρησιμοποιούν για τα ψώνια τους, άλλοι απλώς για να γυμναστούν ή να κάνουν μια βόλτα, ενώ οι επισκέπτες τα επιλέγουν για τις ταξιδιωτικές τους περιπέτειες. 

Το νησί προσφέρει υπηρεσίες εξαιρετικής ποιότητας και καταστήματα ποδηλάτων υψηλών προδιαγραφών, με μεγάλη ποικιλία εξοπλισμού για ποδήλατα πόλης ή βουνού. Είτε επιλέγετε το ποδήλατο για να επισκεφθείτε κάποια παραλία, ορεινό χωριό ή και τα δύο, στο νησί της Κω σίγουρα θα βρείτε το είδος ποδηλάτου που ψάχνετε. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να το αποφασίσετε. Εξερευνήστε την Κω με δύο τροχούς!

Πιο επίπεδο δε γίνεται

Σίγουρα δεν υπάρχουν πολλοί προορισμοί στην Ελλάδα όπου μπορείτε να κάνετε μια εντελώς επίπεδη διαδρομή 60 χιλιομέτρων τη μία ημέρα και μια πιο απαιτητική διαδρομή 110 χιλιομέτρων, που περιλαμβάνει 1000 μ. ανάβασης, την αμέσως επόμενη! Και αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους που η Κως θεωρείται κορυφαίος προορισμός σε ότι αφορά τον ποδηλατικό τουρισμό.

Ποδηλασία

«Bike Friendly» προορισμός

Πρόσφατα, την Παρασκευή 15 Απριλίου 2022, ο Δήμος Κω έλαβε το Σήμα Πιστοποίησης «Bike Friendly Destination». Το Σήμα Πιστοποίησης απονέμεται από την Aστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία NatTour, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Πιστοποιεί ότι ένας Δήμος-προορισμός πληροί μια σειρά πανευρωπαϊκά αποδεκτών κριτηρίων που δημιουργούν «ποδηλατική ταυτότητα» στον προορισμό και διευκολύνουν τον επισκέπτη να χρησιμοποιήσει το ποδήλατο στη διάρκεια των διακοπών του. Συμβάλλει στη προώθηση της ποδηλασίας στην περιοχή ως ένας τρόπος άθλησης, ψυχαγωγίας και μετακίνησης, ενώ ταυτόχρονα, αναδεικνύει τον Δήμο Κω, ως προορισμό εναλλακτικού – θεματικού τουρισμού.

Η Κως αποτελεί ένα νησί που πληροί τα κριτήρια πιστοποίησης του σήματος, με τα πιο σημαντικά από αυτά να είναι η ύπαρξη ποδηλατικών διαδρομών στα γεωγραφικά όρια του Δήμου, η δυνατότητα ενοικίασης ποδηλάτων από επιχειρήσεις που εδρεύουν στον Δήμο, η ύπαρξη ποδηλατοδρόμων (με σήμανση και αποκλειστικά για ποδήλατα) μέσα στα γεωγραφικά όρια του Δήμου, η ύπαρξη χώρων στάθμευσης αποκλειστικά για ποδήλατα, καθώς και η ύπαρξη Bike Friendly Hotels στον Δήμο. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Ρίξτε μια καλύτερη ματιά!
Κως η επίσημη ιστοσελίδα