Όπως σε σχεδόν όλη την Ελλάδα, έτσι και στην Κω παρασκευάζονται πολλά γλυκά του κουταλιού με κάθε είδος φρούτου, όπως αχλάδι, σταφύλι, σύκο, ακόμα και μελιτζάνα! Αλλά το γλυκό ντοματάκι είναι αδιαμφισβήτητα το πιο χαρακτηριστικό από τα παραδοσιακά προϊόντατης Κω! Οι ντόπιοι φτιάχνουν «γλυκό ντοματάκι», δηλαδή γλυκιές και σιροπιαστές ντομάτες, χρησιμοποιώντας μια ποικιλία από ντομάτες της περιοχής που λέγεται «βεργάκι» ή «λαϊνάτη», ζάχαρη, γαρίφαλο, κανέλα, βανίλια, αμύγδαλα και χυμό λεμονιού. Οι ντομάτες στο γλυκό του κουταλιού πρέπει να είναι σφιχτές και σιροπιαστές, θυμίζοντας ένα είδος σιροπιαστής κομπόστας.