Γλυκό ντοματάκι

ΚΑΤΕΒΕΙΤΕ
Το λίκνο της βιομηχανίας ντομάτας

Όπως σε σχεδόν όλη την Ελλάδα, έτσι και στην Κω παρασκευάζονται πολλά γλυκά του κουταλιού με κάθε είδος φρούτου, όπως αχλάδι, σταφύλι, σύκο, ακόμα και μελιτζάνα! Αλλά το γλυκό ντοματάκι είναι αδιαμφισβήτητα το πιο χαρακτηριστικό από τα παραδοσιακά προϊόντατης Κω! Οι ντόπιοι φτιάχνουν «γλυκό ντοματάκι», δηλαδή γλυκιές και σιροπιαστές ντομάτες, χρησιμοποιώντας μια ποικιλία από ντομάτες της περιοχής που λέγεται «βεργάκι» ή «λαϊνάτη», ζάχαρη, γαρίφαλο, κανέλα, βανίλια, αμύγδαλα και χυμό λεμονιού. Οι ντομάτες στο γλυκό του κουταλιού πρέπει να είναι σφιχτές και σιροπιαστές, θυμίζοντας ένα είδος σιροπιαστής κομπόστας.

Γλυκό ντοματάκι

Υπήρχε μια περίοδος που η παραγωγή ντομάτας ευημερούσε στο νησί. Όχι και τόσο καιρό πριν, το 1960, οι ντομάτες ήταν το κύριο αγροτικό προϊόν και το βασικό αγαθό εξαγωγής του νησιού. Η ντόπια ποικιλία ντομάτας, που αποκαλείται «βεργάκι» ή «λαϊνάτη» από τους ντόπιους, χρησιμοποιούνταν για κονσερβοποίηση και για την παραγωγή ντοματοπολτού, λόγω του λεπτού σχήματος και της σφιχτής υφής της. Με την παχιά της σάρκα και τον λιγοστό χυμό της, είναι ιδανική για πολτό ντομάτας και γλυκά του κουταλιού.

Είναι περιττό να αναφέρουμε ότι το γλυκό ντοματάκι αποτελεί σημείο κατατεθέν της Κω ένα τοπικό γλυκό που πρέπει κάθε επισκέπτης να δοκιμάσει αν θέλει να γνωρίσει σε βάθος το γαστρονομικό πλούτο της Κω. Αυτό το απόλυτα παραδοσιακό προϊόν βρίσκεται εύκολα και προσφέρεται ευρέως σε αρτοποιεία, παντοπωλεία, καταστήματα βιολογικών προϊόντων και γενικά στην τοπική αγορά του νησιού.

Το γνωρίζατε;
Το γνωρίζατε;

Το γνωρίζατε; Υπήρχε μια εποχή που το νησί είχε οκτώ εργοστάσια ντομάτας! Η αφθονία ντομάτας απέφερε στους κατοίκους της εύφορης Κω μεγάλο πλούτο από την καλλιέργεια της γης, δηλαδή από τον πρωτογενή τομέα.  Είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι κάτοικοι, την περίοδο 1965-1975, απασχολούνταν στη βιομηχανία της ντομάτας. Η θρυλική Α.Β.Ι.ΚΩ ήταν το μεγαλύτερο βιομηχανικό σύμπλεγμα που λειτούργησε ποτέ στο νησί. Ένα τεράστιο εργοστάσιο ντοματοπολτού, με δυνατότητα επεξεργασίας 400 τόνων ντομάτας την ημέρα! Η παραγωγή ήταν τόσο μεγάλη που η Α.Β.Ι.ΚΩ νοίκιαζε ιδιωτικά φορτηγά για να μεταφέρουν έως 1.200-1.500 καφάσια την ημέρα. Περισσότερα από 10.000 εκτάρια ντοματών καλλιεργούνται και 50% του ελληνικού ντοματοπολτού παράγονταν στην Κω, ενώ οι εξαγωγές σε Ευρώπη, Αφρική και Ασία αυξάνονταν συνεχώς.

Κως η επίσημη ιστοσελίδα