Ελαιόλαδο

ΚΑΤΕΒΕΙΤΕ
Το ελιξίριο της μεσογειακής ζωής

Το ελαιόλαδο, ή υγρός «χρυσός» όπως το αποκαλούσε ο Όμηρος, αποτελεί βασικό διατροφικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής. Οι θεραπευτικές ιδιότητες του ελαιολάδου της Κω αναγνωρίστηκαν σύντομα από τον Ιπποκράτη, ο οποίος ανέδειξε πρώτος τη δύναμη της μητέρας φύσης και έθεσε τα θεμέλια της σύγχρονης ιατρικής. Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο της Κω προσφέρεται σε ένα ευρύ φάσμα αρωμάτων και γεύσεων, είναι θρεπτικό, έχει συνδεθεί εδώ και καιρό με τη μακροζωία και αποτελεί κύριο συστατικό στις θεραπείες του δέρματος και των μαλλιών.

Εκτός από ευεργετικά λιπαρά οξέα, περιέχει ποσότητες βιταμινών Ε και Κ, ισχυρά αντιοξειδωτικά και παρουσιάζει αξιόλογη αντιφλεγμονώδη δράση. Περιττό να πούμε ότι ο ίδιος ο Ιπποκράτης, ο οποίος θεωρείται εξέχουσα ιατρική προσωπικότητα στην ιστορία της ανθρωπότητας, χρησιμοποιούσε το ελαιόλαδο για την επούλωση πληγών και τη θεραπεία ασθενειών.

Ελαιόλαδο

Οι ελιές, το φρούτο της ελιάς, προσφέρεται συχνά στα εστιατόρια σαν κέρασμα, ορεκτικό, συνοδευτικό σε ποτά ή σαν συστατικό σαλάτας. Αξίζει να δοκιμάσετε τη ντόπια ποικιλία που ονομάζεται χαμάδες, ένα ώριμο είδος ελιάς με χαρακτηριστική γεύση. Στην περίοδο της συγκομιδής, οι χαμάδες συνήθως αλατίζονται και καταναλώνονται αμέσως γιατί είναι ήδη αρκετά ώριμες.

Οι επισκέπτες της Κω μπορούν να επισκεφθούν μονάδες εμφιάλωσης ελαιολάδου, να δουν από κοντά πώς επεξεργάζονται οι ελιές, πως προκύπτει η δημιουργία υψηλής ποιότητας έξτρα παρθένου ελαιολάδου και να ενημερωθούν για τη διαδικασία εμφιάλωσης. Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο της Κω χρησιμοποιείται για τη δημιουργία βιολογικών προϊόντων. Από τα βιολογικά καλλυντικά με βάση το ελαιόλαδο και το δίκταμο, μέχρι τα κλασικά πράσινα σαπούνια, όλα τα προϊόντα από ελαιολάδου προσφέρονται ευρέως στην τοπική αγορά και τα παντοπωλεία του νησιού. Αποτελούν δε σουβενίρ φτιαγμένα από γνήσια προϊόντα της Κω, εύκολα στη μεταφορά.

Το γνωρίζατε;
Το γνωρίζατε;

Τα ελαιόδεντρα καλλιεργούνται εδώ και πολλούς αιώνες στα ελληνικά εδάφη. Σύμφωνα με την έρευνα του Έλληνα αρχαιολόγου Παναγιώτη Αναγνωστόπουλου, η καλλιέργεια των ελαιόδεντρων στην Ελλάδα ξεκίνησε για πρώτη φορά στην Κρήτη πριν από 3.500 χρόνια.

Οι πράσινες ελιές περιέχουν μεγαλύτερο ποσοστό ελαιόλαδου, το οποίο είναι προφανές από τη γεύση τους (και την πικράδα τους) οπότε διατηρούνται στην άλμη για περισσότερο χρόνο. Από την άλλη, οι μαύρες ελιές διατηρούνται σε πιο ήπια άλμη και χρησιμοποιούνται κυρίως για την παραγωγή πάστας ελιάς, ελιόψωμου, σε πίτσες, πίτες, σαλάτες, κλπ.

Κως η επίσημη ιστοσελίδα