Κρασοτύρι της Κω και γαλακτοκομικά προϊόντα

ΚΑΤΕΒΕΙΤΕ
Αυθεντικά σπιτικά εδέσματα

Το τυρί της «πόσιας» ή «πόσσας», αποτελεί ένα ακόμα παραδοσιακό προϊόν και σημείο κατατεθέν του νησιού. Αυτό το τοπικό έδεσμα, γνωστό και ως κρασοτύρι της Κω (ΠΓΕ), είναι ένα λευκό τυρί που παρασκευάζεται από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα, βάφεται και ωριμάζει για τουλάχιστον ένα μήνα σε οινολάσπη ή "πόσια", όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι - εξ ου και το όνομα. Από το 2018, το κρασοτύρι της Κω περιλαμβάνεται στα προϊόντα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) της Ελλάδας, μια ετικέτα που υποδηλώνει ότι ένα προϊόν συνδέεται στενά με μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, καθώς η δεδομένη ποιότητα, η φήμη και τα λοιπά χαρακτηριστικά του συνδέονται με τη γεωγραφική του προέλευση.

Κρασοτύρι της Κω και γαλακτοκομικά προϊόντα
Χωριάτικη με κρασοτύρι

Το κρασοτύρι τοποθετείται σε μακρόστενα καλούπια για να αποκτήσει κυλινδρικό σχήμα και έντονες αυλακώσεις. Το χρώμα του είναι ολόλευκο εσωτερικά και κοκκινωπό εξωτερικά - η ένταση του κοκκινίσματος εξαρτάται από τον χρόνο παραμονής του σε οινολάσπη. Η μαλακή, σχεδόν βουτυρένια, υφή και η ενδιαφέρουσα όξινη επίγευση του, δημιουργούν ένα μοναδικό γευστικό αποτέλεσμα! Ένα ήπιο τυρί, με μέτρια αλμυρότητα και διακριτική γλυκύτητα λόγω της οινολάσπης, που προέρχεται από την οινοποίηση των τοπικών ποικιλιών.

Κρασοτύρι της Κω και γαλακτοκομικά προϊόντα
Τοπικό ανθότυρο

Η Κως παρουσίαζε πολύ ανεπτυγμένη κτηνοτροφική δραστηριότητα; υπήρχε μεγάλη παραγωγή σε τοπικά τυριά (λευκό τυρί και μυζήθρα), τα οποία παρασκεύαζαν σε μεγάλα καζάνια. Σήμερα, το κρασοτύρι της Κω διατίθεται τυποποιημένο στην τοπική αγορά και προσφέρεται σε αρκετά εστιατόρια ή παραδοσιακές ταβέρνες ως κέρασμα. Εκτός από μια ξεχωριστή θέση σε ποικιλίες κρασιού και τυριών, το κρασοτύρι μπορεί επίσης να συνοδεύσει τέλεια και φρούτα όπως καρπούζι, πεπόνι ή σταφύλια, αλλά και ψωμί από σιτάρι!

Τα ντόπια τυροκομεία διαθέτουν επίσης μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας: παστεριωμένο ή φρέσκο γάλα, τυρί βουτηγμένο σε μέλι αντί για κρασί, τυρί με τρούφα, κορυφαίας ποιότητας γραβιέρα 24ης ωρίμανσης με πολυεπίπεδη γεύση, στραγγιστό γιαούρτι με χαρακτηριστική πυκνή υφή, τοπική γραβιέρα με πιπέρι ή τρούφα, κεφαλοτύρι και πολλά άλλα γαλακτοκομικά καλούδια, τα οποία είναι διαθέσιμα στην αγορά του νησιού, είτε σε παντοπωλεία ή σε μεγαλύτερα σούπερ μάρκετ.

Το γνωρίζατε;
Το γνωρίζατε;

Το 1945, στα πρώτα εννέα χρόνια μετά τον πόλεμο, η κτηνοτροφία αναπτύχθηκε γρήγορα στο νησί με σχεδόν 29.000 πρόβατα και κατσίκες που παρήγαγαν 70 τόνους τυρί! Το 1953, το βασικό επάγγελμα των κατοίκων ήταν η κτηνοτροφία και η γεωργία και το 1962, το νησί υπερηφανευόταν καθώς κατείχε τη μεγαλύτερη γεωργική παραγωγή στα Δωδεκάνησα, μαζί με τη Ρόδο.

Footnotes / Source

«Ιστορία της νήσος Κω», Βασίλης Χατζηβασιλείου, Δεύτερη έκδοση, Κως, 2015.
«Η εργασία της Κω. Επαγγέλματα. Βιομηχανία. Παραγωγή.», Κωνσταντίνος Κογιόπουλος, Κως, 2010.

Κως η επίσημη ιστοσελίδα