Η Κως παρουσίαζε πολύ ανεπτυγμένη κτηνοτροφική δραστηριότητα; υπήρχε μεγάλη παραγωγή σε τοπικά τυριά (λευκό τυρί και μυζήθρα), τα οποία παρασκεύαζαν σε μεγάλα καζάνια. Σήμερα, το κρασοτύρι της Κω διατίθεται τυποποιημένο στην τοπική αγορά και προσφέρεται σε αρκετά εστιατόρια ή παραδοσιακές ταβέρνες ως κέρασμα. Εκτός από μια ξεχωριστή θέση σε ποικιλίες κρασιού και τυριών, το κρασοτύρι μπορεί επίσης να συνοδεύσει τέλεια και φρούτα όπως καρπούζι, πεπόνι ή σταφύλια, αλλά και ψωμί από σιτάρι!
Τα ντόπια τυροκομεία διαθέτουν επίσης μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας: παστεριωμένο ή φρέσκο γάλα, τυρί βουτηγμένο σε μέλι αντί για κρασί, τυρί με τρούφα, κορυφαίας ποιότητας γραβιέρα 24ης ωρίμανσης με πολυεπίπεδη γεύση, στραγγιστό γιαούρτι με χαρακτηριστική πυκνή υφή, τοπική γραβιέρα με πιπέρι ή τρούφα, κεφαλοτύρι και πολλά άλλα γαλακτοκομικά καλούδια, τα οποία είναι διαθέσιμα στην αγορά του νησιού, είτε σε παντοπωλεία ή σε μεγαλύτερα σούπερ μάρκετ.