Λαμπρόπιτες (Πασχαλιάτικες τυρόπιτες)
Συστατικά για τη ζύμη:
1 φλιτζάνι βούτυρο φρέσκου γάλακτος
1/2 φλιτζάνι καλαμποκέλαιο
1 1/1 φλιτζάνι μέτριο ζεστό νερό
1 κουτί γάλα εβαπορέ
1 1/2 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1/2 κουταλιά της σούπας αλάτι
1 κιλό κοινό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
350 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
σουσάμι
Συστατικά για τη γέμιση:
1 κιλό τοπικό λευκό τυρί
1/2 κιλό τοπικό ανθότυρο
4 αυγά
πιπέρι και μοσχοκάρυδο
1 αυγό για την επάλειψη
Αυτού του είδους οι "ανοιχτές" τυρόπιτες φτιάχνονται συνήθως τη Λαμπρή και για αυτό οι ντόπιοι τις αποκαλούν λαμπροπίτες (δηλαδή πασχαλινές τυρόπιτες). Σύμφωνα με την παράδοση, παρασκευάζονται συνήθως τη Μεγάλη Πέμπτη.
Ετοιμάζετε το μείγμα για τη ζύμη χρησιμοποιώντας τα υλικά με τη σειρά που τα βλέπετε παραπάνω και το αφήνετε να "ξεκουραστεί" για τέσσερις ώρες. Βάλτε το γιαούρτι σε ένα μπολ μαζί με το λιωμένο βούτυρο, το αλάτι και τα αυγά και ανακατέψτε. Προσθέστε σιγά σιγά το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Η ζύμη θα πρέπει να είναι μαλακή. Δημιουργούμε κομμάτια ζύμης στο μέγεθος της φόρμας ψησίματος, πάχους περίπου ενός εκατοστού. Φόρμες υπάρχουν σε διάφορα μεγέθη, αλλά συνηθίζεται να χρησιμοποιούμε στρογγυλές, μεταλλικές, φόρμες για να δώσουμε το σχήμα που θέλουμε σε αυτές τις τυρόπιτες. Πρώτα βουτυρώνουμε τη φόρμα και στη συνέχεια απλώνουμε τη ζύμη, την ισιώνουμε με το χέρι ώστε να έχουμε το ίδιο πάχος παντού.
Προετοιμάζουμε τη γέμιση μας λιώνοντας το τυρί με ένα πιρούνι και τοποθετώντας το μέσα στις φόρμες. Στο τέλος, με ένα πινέλο βουτηγμένο σε μείγμα από ωμό αυγό, κανέλα και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, αλείφουμε την επιφάνεια τους και τις ψήνουμε σε φούρνο μέτριας θερμοκρασίας μέχρι να πάρουν το χρυσαφένιο σχεδόν χρώμα τους. Ψήνουμε για τριάντα λεπτά, στους 160 βαθμούς, χρησιμοποιώντας την πάνω και τη κάτω αντίσταση του φούρνου.