Βωμός του Διονύσου

ΚΑΤΕΒΕΙΤΕ
Σύνοψη
Tags
Κατηγορίες
Αρχαία Ελλάδα,
Εύκολη πρόσβαση,
Ελεύθερη είσοδος,
Ιστορία
Location
Γενική τοποθεσία
Πόλη της Κω
Location
Είσοδος
Free entrance

Αυτά τα αρχαία ερείπια έχουν ελεύθερη πρόσβαση και βρίσκονται στην καρδιά του νησιού της Κω, λίγα μόλις μέτρα βορειοανατολικά της Ρωμαϊκής Οικίας (Casa Romana). Τα θεμέλια του βωμού μαζί με τα περιβάλλοντα κτίσματα καταλαμβάνουν 160 τ.μ. και βρίσκονται στο δυτικό τμήμα αυτής της περιοχής. Ο Διόνυσος, γιος του Δία και αρχαίος θεός του κρασιού, της οινοποιίας, της καλλιέργειας των αμπελιών και της γονιμότητας, ήταν ένας αγαπημένος αρχαίος θεός στην Κω, όπως φαίνεται στα εξαιρετικά δείγματα γλυπτικής που βρέθηκαν στην ελληνιστική ζωφόρο αυτού του βωμού και στους δεκατρείς λαξευμένους ακρογωνιαίους λίθους που αντιπροσωπεύουν μυθικά θέματα από τη ζωή του.

Εδώ οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν τα ερείπια του βωμού του Διονύσου, μαζί με έναν δωρικό λιθόκτιστο ναό των Ατταλιδών. Ο βωμός χτίστηκε με τη χρήση τοπικού λευκού και γκρίζου-μπλε μαρμάρου και οι σωζόμενες κατασκευές χρονολογούνται από τον 2ο αιώνα π.Χ., μια περίοδο ευημερίας όταν οι κατασκευές άνθιζαν στο νησί, ίσως λόγω του Βασιλείου της Περγάμου.

Βωμός του Διονύσου

Μάλιστα, ο αρχαιολόγος Σταμπολίδης χρονολογεί τον ναό γύρω στο 200 - 190 π.Χ. και διαπιστώνει ότι έχει αρκετές ομοιότητες με τον σπουδαίο τρόπο γλυπτικής της Περγάμου. Και τα δύο κτίρια υπέστησαν ζημιές κατά τον σεισμό του 142 μ.Χ. και αργότερα αποκαταστάθηκαν μερικώς.

Κατά τη Βυζαντινή περίοδο στα τέλη του 15ου αιώνα ο βωμός εγκαταλείφθηκε, και όταν οι Ιωαννίτες ιππότες κατέκτησαν το νησί, χρησιμοποίησαν αρκετά αρχιτεκτονικά μέλη ως δομικά στοιχεία για το μεσαιωνικό κάστρο (Κάστρο των Ιπποτών), όπως π.χ. ακρογωνιαίοι λίθοι με ανάγλυφα σε μία ή δύο πλευρές για τη σωστή δόμηση του κάστρου. Ο πέτρινος βωμός του Διονύσου ανασκάφηκε κατά τη διάρκεια της Ιταλικής Κατοχής, στις αρχές της δεκαετίας του 1930. Σήμερα, αυτό που βλέπουν οι επισκέπτες είναι ένας ορθογώνιος τοίχος που αποτελεί το πάνω μέρος του ναού, την είσοδο του βωμού και μέρος ενός πέτρινου τοίχου μέσα από το βωμό. 

Title
Πρόσβαση
Ο Βωμός του Διονύσου βρίσκεται στην πόλη της Κω και είναι εύκολα προσβάσιμος με τα πόδια ή με ποδήλατο. Διατίθεται δωρεάν χώρος στάθμευσης σε κοντινή απόσταση.
Title
Πρέπει να γνωρίζετε
Τα ερείπια βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με αυτό της αρχαίας Αγοράς της Κω, περίπου 3 μέτρα κάτω από το επίπεδο της σύγχρονης πόλης. Είναι ένας ανοιχτός, περιπατητικός αρχαιολογικός χώρος, οπότε δεν παρέχονται υπηρεσίες.
Title
Μη χάσετε
Κάντε μια βόλτα και επισκεφθείτε τα κοντινά αξιοθέατα της Ρωμαϊκής Οικίας και του Ρωμαϊκού Ωδείου.
Το ξέρατε;
Το ξέρατε;

Στις μετόπες του βωμού βρέθηκαν έξι μαρμάρινα γλυπτά που απεικονίζουν μυθικές σκηνές από τη ζωή του Διονύσου. Οι ιππότες τα αφαίρεσαν και τα ενσωμάτωσαν στον τοίχο του Κάστρου των Ιπποτών. Στη συνέχεια αφαιρέθηκαν από τον αρχαιολόγο Ι. Κόντη και τώρα βρίσκονται στο εσωτερικό του κάστρου.

Περισσότερες φωτογραφίες
Βρείτε το στο χάρτη
Coordinates
Συντεταγμένες
36.8907693, 27.2895120
Κως η επίσημη ιστοσελίδα