Κάστρο και οικισμός στο Παλαιό Πυλί

ΚΑΤΕΒΕΙΤΕ
Σύνοψη
Tags
Κατηγορίες
Βυζάντιο,
Ελεύθερη είσοδος,
Ιστορία,
Κάστρο
Location
Γενική τοποθεσία
Πυλί
Location
Είσοδος
Free entrance

Μια βυζαντινή καστροπολιτεία

Το κάστρο βρίσκεται τρία χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του σημερινού οικισμού του Πυλίου, στην κορυφή ενός λόφου που δεσπόζει στην περιοχή, σε υψόμετρο 300 μέτρων. Βρίσκεται εντός του μεσαιωνικού οικισμού του Παλαιού Πυλίου, που βρισκόταν στο τότε κέντρο της Κω, σε απόσταση 15 χλμ. από τη σημερινή πόλη της Κω. Ο παλιός οικισμός, ή καστροπολιτεία, χρονολογείται από τον 11ο αιώνα μ.Χ. Χτίστηκε σε φυσική οχυρωμένη θέση και προστατευόταν από την ισχυρή του ακρόπολη, που βρισκόταν στην κορυφή του απόκρημνου λόφου.

Σύμφωνα με το βίο του Όσιου Χριστόδουλου (ιδρυτή της Μονής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου της Πάτμου) η περιοχή ήταν ακατοίκητη όταν έφτασε, μετά από πρόσκληση του γηγενή μοναχού Αρσένιου Σκηνούρη, το 1080. Αποφάσισε να εγκατασταθεί και να ιδρύσει ένα κάστρο και ένα μοναστήρι, με τα οποία σχετίζονται τα ερείπια που περιβάλλουν την εκκλησία της Παναγίας της Καστριανής (σημ. Υπαπαντή του Χριστού). Σύμφωνα με τη βιογραφία του, όταν έφυγε για την Πάτμο το 1088, η περιοχή ήταν πλέον οικισμός.

Κάστρο και οικισμός στο Παλαιό Πυλί
Η εντυπωσιακή είσοδος του κάστρου

Σήμερα, ό,τι έχει απομείνει από το κάστρο (τέλη 11ου αιώνα - μέσα 15ου αιώνα) φαίνεται στην κορυφή του λόφου, μαζί με άλλος 7 πύργους συνολικά, από διαφορετικές περιόδους. Το τμήμα του κάστρου που ξεχωρίζει είναι η ορθογώνια πύλη, η οποία περιβαλλόταν από τέσσερις ημικυκλικές καμάρες. Η πύλη υπολογίζεται ότι χτίστηκε στα τέλη του 11ου ή στις αρχές του 12ου αιώνα.

Κατά τον μεγάλο σεισμό του 1493 το κάστρο, ή αλλιώς «Castello di Pilli», υπέστη σοβαρές ζημιές και έτσι το Τάγμα των Ιωαννίτων ιπποτών έστειλε επιτροπή για να το επισκευάσει τον επόμενο χρόνο. Το 1523, αμέσως μετά τη Ρόδο, οι Οθωμανοί εισέβαλαν στην Κω και την κατέλαβαν. Η θέα από το κάστρο του Παλαιού Πυλίου είναι εκπληκτική, ατενίζοντας τα γειτονικά νησιά Ψέριμο, Κάλυμνο και τα παράλια της Τουρκίας.

Title
Πρόσβαση
Το κάστρο και ο οικισμός προσεγγίζονται ακολουθώντας δασικό μονοπάτι, περίπου τρία χιλιόμετρα από τον σημερινό οικισμό του Πυλίου.
Title
Πρέπει να γνωρίζετε
Η τελευταία πληροφορία για το Παλαιό Πυλί προέρχεται από τον ιστορικό Ιάκωβο Ζαράφτη, σύμφωνα με τον οποίο τόσο ο οικισμός όσο και το κάστρο εγκαταλείφθηκαν το 1813 ή το 1830 λόγω μιας επιδημίας που αποδεκάτισε τον πληθυσμό.
Title
Μη χάσετε
Τις τρεις εκκλησίες του Αγίου Αντώνιου, της Παναγίας των Καστριανών και των Αγίων Ασωμάτων, που βρίσκονται στον εγκαταλειμμένο οικισμό ανάμεσα σε ερειπωμένα σπίτια, πλακόστρωτα δρομάκια και άλλα ερείπια.
Περισσότερες φωτογραφίες
Βρείτε το στο χάρτη
Coordinates
Συντεταγμένες
36.8396674, 27.1865054
Κως η επίσημη ιστοσελίδα