Αρχαίο Γυμνάσιο & Στάδιο

ΚΑΤΕΒΕΙΤΕ
Σύνοψη
Tags
Κατηγορίες
Αρχαία Ελλάδα,
Ρωμαϊκό,
Ιστορία,
Ελεύθερη είσοδος
Location
Γενική τοποθεσία
Πόλη της Κω
Location
Είσοδος
Ελεύθερη είσοδος, τελευταία είσοδος 19:30

Αρχαίο Γυμνάσιο

Η περιοχή που είναι επίσης γνωστή ως "δυτική αρχαιολογική ζώνη", βόρεια του Ρωμαϊκού Ωδείου, στεγάζει ένα από τα τρία αρχαία γυμνάσια της Κω. Τα γυμνάσια ήταν κέντρα αθλητικής και πνευματικής δραστηριότητας κατά την αρχαία Ελλάδα. Η χρήση τους συνεχίστηκε και κατά τα ρωμαϊκά χρόνια, όταν προστέθηκαν θέρμες (λουτρά) και κατασκευάστηκαν νέοι δρόμοι.

Το 1938, ανακαλύφθηκαν 17 κίονες από λευκό μάρμαρο που αποτελούσαν απομεινάρια του αρχαίου γυμνασίου της Κω. Αργότερα ανακαλύφθηκε ότι το γυμνάσιο είχε μήκος 200 μέτρα και πλάτος 120 μέτρα και μια ανοιχτή περίστυλη αυλή.

Αρχαίο Γυμνάσιο & Στάδιο

Δυτική Αρχαιολογική Ζώνη

Η δυτική αρχαιολογική ζώνη είναι ένα τμήμα της πόλης που εγκαταλείφθηκε κατά τον Μεσαίωνα και καθ'όλη τη διάρκεια της εποχής των ιπποτών. Όταν αργότερα ανασκάφηκε, αποκάλυψε μερικές από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις της Κω. Βρίσκεται απέναντι από το αρχαίο θέατρο και περιλαμβάνει:

  • The port's Thermae, built around the 3rd century BC.

  • The northern Thermae, dating back to the 3rd century BC, with a long hall which has fallen, covering the floor in several places. 

  • The ancient stadium, from the first half of the 2nd century BC, right in front of the chapel of Agia Anna (St. Anna). The length of the stadium could not have been more than 180 meters long, while its width was about 30 meters wide. Its construction began in the 4th to 3rd century BC, boasting Doric and Ionic architectural influences.

  • The Ksiston Road or Ksistos Dromos of the gymnasium, from the first half of the 2nd century BC, located south of the stadium. 

  • The paved road (Cardo), dating back to the 3rd century A.D. 

  • The western Thermae, located between the gymnasium and the paved road (Cardo), dating back to the 3rd century A.D. 

  • The limestone arcade, of the 4th - 3rd century BC

  • The Forica of Thermae or Nymphaeum, excavated in 1938 and restored in 1940. 

  • The arcades’ road (Decumanus), 10.50 meters wide - 4.45 meters of which were the carriage road.

  • Several building blocks with mosaic houses and other findings, including traces of reconstruction (following the earthquake of 142 AD) of an earlier Hellenistic house.

Aρχαίο Στάδιο

Σπουδαία αθλητικά γεγονότα

Το αρχαίο στάδιο της Κω ήταν ένας ενιαίος χώρος με γυμναστήρια, παλαίστρες (σχολές αρχαίας ελληνικής πάλης) και θέρμες (λουτρά). Βρίσκεται λίγο βορειότερα, μπροστά από το εκκλησάκι της Αγίας Άννας και νοτιοδυτικά από τα ερείπια των βόρειων Θερμών. Tο αρχαίο στάδιο της Κω ανήκει στο πρώτο μισό του 2ου αιώνα π.Χ. και ανακαλύφθηκε το 1899-1900 από τον Γερμανό αρχαιολόγο R. Herzog, ο οποίος ανακάλυψε πρώτος τη λεγόμενη «άφεσι», δηλαδή τη γραμμή εκκίνησης των αθλητών.

Αρχαίο Γυμνάσιο & Στάδιο
'Άφεσις' του αρχαίου σταδίου, από το βιβλίο "La presenza Italiana del Dodecaneso"

Αργότερα, το 1928, ο Ιταλός αρχαιολόγος Luciano Laurenzi βρήκε καθίσματα από τραβερτίνη στα δυτικά, τοποθετημένα σε πολλές σειρές, γεγονός που επιβεβαίωσε την ταύτιση των ευρημάτων με το στάδιο. Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών του Morricone  (1937-1940) δεν βρέθηκε κανένα κάθισμα στην αρχική του θέση, αλλά τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι το μήκος του σταδίου δεν θα μπορούσε να ήταν περισσότερο από 177,60 μέτρα μήκος και 29,60 μέτρα πλάτος, σύμφωνα με τις διαστάσεις της «αφέσεως». Η αρχιτεκτονική του σταδίου συνδυάζει δωρικά και ιωνικά στοιχεία, με την κατασκευή του να ξεκινά σίγουρα κατά την πρώτη οικοδομική περίοδο (4ος-3ος αιώνας π.Χ.). Κατά τους ελληνιστικούς χρόνους είχαν κατασκευαστεί καθίσματα μόνο στην ανατολική πλευρά, ενώ κατά τη ρωμαϊκή περίοδο προστέθηκαν καθίσματα και στη δυτική.

Το αρχαίο στάδιο της Κω είναι το μέρος όπου πραγματοποιούνταν οι σημαντικότερες αθλητικές εκδηλώσεις της Κω προς τιμήν του Δία και της θεάς Αθηνάς. Το αρχαίο στάδιο της Κω έχει αρκετά κοινά γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά με το αρχαίο στάδιο της Ολυμπίας, το οποίο ήταν επίσης αφιερωμένο στο Δία.

Title
Πρόσβαση
Περπατήστε στη Δυτική Αρχαιολογική Ζώνη μέσω της κεντρικής οδού Λεωφ. Γρηγορίου Ε' σχεδόν απέναντι από το Ρωμαϊκό Ωδείο. Η δεύτερη είσοδος βρίσκεται στη συμβολή των οδών 31ης Μαρτίου & Μ. Αλεξάνδρου. Το αρχαίο στάδιο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Κω, στη συμβολή των οδών 31ης Μαρτίου και Μ. Αλεξάνδρου.
Title
Πρέπει να γνωρίζετε
Η αρχιτεκτονική του δρόμου Ξυστόν από το δυτικό γυμνάσιο της Κω παρουσιάζει μεγάλη λεπτομέρεια και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, φανερώνοντας πως η Κως ήταν σε θέση να ανταγωνιστεί σε μεγαλοπρέπεια τις άλλες πρωτεύουσες των νέων βασιλείων της ελληνιστικής Ανατολής.
Title
Μη χάσετε
Δίπλα στις Δυτικές Θέρμες, στο βόρειο άκρο της επιφάνειας ανασκαφής, υπάρχει ένα δωμάτιο του οποίου το δάπεδο είναι διακοσμημένο με ένα από τα μεγαλύτερα ψηφιδωτά που έχουν βρεθεί ποτέ στην Κω!
Το γνωρίζατε ότι
Το ψηφιδωτό της Αρπαγής της Ευρώπης
Το γνωρίζατε ότι

Η Δυτική Αρχαιολογική Ζώνη αποκάλυψε ένα ψηφιδωτό που απεικονίζει την Αρπαγή της Ευρώπης, σε ένα σπίτι που αργότερα ονομάστηκε "Σπίτι της Ευρώπης". Η Ευρώπη κρατιέται γερά από το λαιμό και τα πλευρά ενός ταύρου, που σύμφωνα με τη μυθολογία είναι ο Δίας, και καθοδηγείται από ένα μικρό παιδί που κρατάει δάδα. Η Αρπαγή της Ευρώπης αναπαρίσταται στο σύγχρονο γλυπτό που βρίσκεται στην είσοδο της πόλης της Κω.

Περισσότερες φωτογραφίες
Βρείτε το στο χάρτη
Coordinates
Συντεταγμένες
36.8911492, 27.2846849
Footnotes / Source

Ιστορία της Κω, Β' τόμος - "Από τα ρωμαϊκά χρόνια μέχρι το τέλος της Ιπποτοκρατίας" των Χ. Μανωλέρη, Μ. Πανάγου και Ε. Μαρσέλλου.

Κως η επίσημη ιστοσελίδα