Συναγωγή

ΚΑΤΕΒΕΙΤΕ
Σύνοψη
Tags
Κατηγορίες
Εύκολη πρόσβαση,
Θρησκευτικό
Location
Γενική τοποθεσία
Πόλη της Κω
Location
Είσοδος
Closed to the public

Ένα αέναο σύμβολο

Το 1747 ο Eliezer Tarcia έχτισε μια μικρή αλλά εντυπωσιακή συναγωγή με δικά του έξοδα, χρησιμοποιώντας έσοδα που κληροδότησε από ένα γειτονικό σπίτι και δύο καταστήματα. Το 1850 ζούσαν στην Κω έως και 40 οικογένειες, οι οποίες μειώθηκαν σε 25 το 1872. Οι Εβραίοι της Κω ασχολούνταν με την αμπελουργία και το εμπόριο κρασιού, εξάγοντας σταφύλια και σταφίδες και επίσης εμπορεύονταν μέταλλα και ρούχα. Το 1901 είχαν μείνει στην Κω μόνο 10 οικογένειες που ασχολούνταν κυρίως με το εμπόριο. Τα μέλη της κοινότητας ζούσαν αρμονικά, μιλούσαν ελληνικά, τούρκικα και ισπανοεβραϊκά. Το μέγεθος της Κοινότητας αυξήθηκε σημαντικά κατά τον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1918-22, ιδιαίτερα με πρόσφυγες από την Ανατολία - Σμύρνη.

Συναγωγή

Το 1933 η Κως χτυπήθηκε από μεγάλο σεισμό, με αποτέλεσμα να χαθούν πολλές ζωές και να καταστραφούν σημαντικά μνημεία, μεταξύ των οποίων και η Συναγωγή. Αμέσως μετά κατασκευάστηκε μια νέα, αυτή που υπάρχει μέχρι σήμερα, πολύ κοντά στο λιμάνι. Η συναγωγή εξυπηρετούσε 140 μέλη της εβραϊκής κοινότητας. Μετά τη συνθηκολόγηση των Ιταλών το 1943 και την κατάληψη των Δωδεκανήσων από τους Γερμανούς, όλα τα μέλη της εβραϊκής κοινότητας συνελήφθησαν και οι περιουσίες τους κατασχέθηκαν. Στις 22 Ιουλίου 1944, όλοι οι Εβραίοι από την Κω και τη Ρόδο μπήκαν σε τρία φορτηγά πλοία και στάλθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά και μετά στο Άουσβιτς. Η εβραϊκή κοινότητα της Κω δυστυχώς δεν επέζησε από το Ολοκαύτωμα, εκτός από ένα άτομο, που κατάφερε και επέστρεψε στο νησί.

Η Ιερά Συναγωγή της Ισραηλιτικής κοινότητας της Κω βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Κω, πολύ κοντά στο λιμάνι. Παρόλο που το κτίριο είναι σήμερα μη επισκέψιμο, μέχρι πρόσφατα λειτουργούσε ως δημοτικό πολιτιστικό κέντρο.

Title
Πρόσβαση
H εβραϊκή Συναγωγη βρίσκεται κοντά στο λιμάνι της Κω και είναι εύκολα προσβάσιμη με τα πόδια ή με ποδήλατο.
Title
Μη χάσετε
Το χαρακτηριστικό αστέρι του Δαβίδ στα μεταλλικά κάγκελα της Συναγωγής.
Title
Πρέπει να γνωρίζετε
Ο Φλάβιος Ιώσηπος, ένας Εβραίος λόγιος, ιστορικός και αγιολόγος που γεννήθηκε στην Ιερουσαλήμ αποκαλύπτει ότι υπήρχε μια εβραϊκή κοινότητα στην Κω από την εποχή του Δεύτερου Ναού. Η Κως αναφέρεται ως τόπος εβραϊκής κατοικίας στο κεφ. Μακκαβαίος Α' (15.23) που χρονολογείται από το 142 π.Χ. Το 49 π.Χ., υπό την κυριαρχία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, οι κάτοικοι της Κω διατάχθηκαν να σεβαστούν τη διαταγή της Γερουσίας και να επιτρέψουν την ασφαλή διέλευση των Εβραίων προσκυνητών με προορισμό την Ιερουσαλήμ. Οι Ιππότες έδιωξαν τους Εβραίους το 1502 για δύο δεκαετίες, αλλά, αφού νικήθηκαν από τον Σουλτάνο Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή, οι Εβραίοι επέστρεψαν το 1522. Το 1685 ιδρύθηκε μια μικρή κοινότητα, της οποίας η θρησκευτική λειτουργία εξαρτιόταν από τον Αρχιραβίνο της Ρόδου.
Βρείτε το στο χάρτη
Coordinates
Συντεταγμένες
36.8940400, 27.2894247
Κως η επίσημη ιστοσελίδα