Τζαμί Λότζιας (Τζαμί Γαζή Χασάν Πασά)

ΚΑΤΕΒΕΙΤΕ
Σύνοψη
Tags
Κατηγορίες
Οθωμανικό,
Εύκολη πρόσβαση
Location
Γενική τοποθεσία
Πόλη της Κω

Οθωμανική δόξα

Βρισκόμενο στην πλατεία Λότζιας δίπλα στον πλάτανο του Ιπποκράτη, το τζαμί χτίστηκε το 1786 σύμφωνα με την αραβική επιγραφή στη βρύση που βρίσκεται ακριβώς απέναντι. Για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν οικοδομικά υλικά από τα ερείπια χριστιανικών εκκλησιών και ο θρύλος λέει ότι στη θέση αυτή υπήρχε παλαιότερα βυζαντινή εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο.

Τζαμί Λότζιας (Τζαμί Γαζή Χασάν Πασά)

Το τζαμί είναι ένα διώροφο κτίριο με επιβλητικές διαστάσεις (23x17 μ.) και αυστηρό, κυβικό σχήμα. Στο ισόγειο υπήρχε μια φωτεινή στοά με δύο τοξωτά ανοίγματα, που στηριζόταν σε πέντε μαρμάρινους μονολιθικούς κίονες που χρησίμευαν ως δίοδος από τον δρόμο προς τον ανοιχτό χώρο της πλατείας Πλάτανου. Το τζαμί Λότζιας διαθέτει μιναρέ και μαρμάρινη κρήνη με τρεχούμενο νερό στη βόρεια πλευρά. Το 1996 ανακατασκευάστηκε η στέγη του τζαμιού και σήμερα βρίσκεται σε σχετικά καλή κατάσταση, παρόλο που υπέστη κάποιες ζημιές από τον σεισμό του 2017.

Title
Πρόσβαση
Εύκολη πρόσβαση, περιπλανώμενοι στο ιστορικό κέντρο της Κω. Βρίσκεται απέναντι από τον Πλάτανο του Ιπποκράτη (Πλατεία Πλατάνου).
Title
Πρέπει να γνωρίζετε
Σύμφωνα με τον ιστορικό λαογράφο Ι. Ζαράφτη, το τζαμί ήταν παλαιότερα χριστιανικός ναός αφιερωμένος στον Άγιο Γεώργιο. Τα μάρμαρα και οι πέτρες που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή προέρχονται από αρχαία κτίρια, κυρίως από τα ερείπια της χριστιανικής βασιλικής στο λιμάνι.
Title
Μη χάσετε
Ο Γαζή Χασάν Πασάς (1713-1790) θεωρήθηκε ένας από τους σημαντικότερους Οθωμανούς πολέμαρχους. Κατασκεύασε ένα ακόμη τζαμί στην περιοχή Πλατάνι, το ονομαζόμενο τζαμί Γαζή Χασάν Πασά.
Βρείτε το στο χάρτη
Coordinates
Συντεταγμένες
36.8946247, 27.2908963
Κως η επίσημη ιστοσελίδα