Αλυκές Τιγκάκι

ΚΑΤΕΒΕΙΤΕ
Σύνοψη
Tags
Κατηγορίες
Φύση,
Ποδήλατο βουνού,
Φωτογραφία
Location
Γενική τοποθεσία
Τιγκάκι

Οι αλυκές στο Τιγκάκι είναι μια προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 μεταξύ των οικισμών Τιγκάκι και Μαρμάρι με καλαμιώνες, ελώδεις εκτάσεις και άφθονα είδη χλωρίδας και πανίδας. Πρώην αλυκές για την ακρίβεια, καθώς η περιοχή λειτουργούσε μέχρι το 1989 ως χώρος παραγωγής αλατιού, εξού και τα εγκαταλελειμμένα κτίρια. Σήμερα, αυτή η λιμνοθάλασσα με θαλασσινό νερό προσφέρει καταφύγιο σε μια πληθώρα από αποδημητικά πτηνά, όπως τα εξωτικά ροζ φλαμίνγκο, καθώς και σε πολλά ακόμη είδη χλωρίδας και πανίδας στην περιοχή, παρουσιάζοντας άγριες καλαμιές, βούρλα και αλμυρίκια.

Αλυκές Τιγκάκι

Οι πελεκάνοι και οι ερωδιοί είναι μερικά από τα είδη πουλιών που απαντώνται στην περιοχή, μαζί με νεροχελώνες και νεροφίδια. Αξιοσημείωτη είναι η παρουσία αποδημητικών πτηνών, όπως τα ροζ φλαμίνγκο και οι καστανόπαπιες, κατά τις μεταναστευτικές περιόδους (φθινόπωρο και άνοιξη). Η αλυκή, που έχει σχήμα καρδιάς από ψηλά, προσφέρει εντυπωσιακές φωτογραφίες ειδικά κατά το ηλιοβασίλεμα, προσελκύοντας ντόπιους και ξένους φωτογράφους που θέλουν να απαθανατίσουν τα εντυπωσιακά φλαμίνγκο καθώς πετούν μακριά ή στέκονται ακίνητα, αντανακλώντας στην επιφάνεια της λίμνης. Εύκολα προσβάσιμη με τα πόδια, με ποδήλατο ή αυτοκίνητο, η γραφική περιοχή της αλυκής συχνά συμπεριλαμβάνεται στις καθημερινές εκδρομές ιππασίας που διοργανώνουν οι διάφορες φάρμες αλόγων της περιοχής!

Το γνωρίζατε;
Το γνωρίζατε;

Η λιμνοθάλασσα στεγνώνει κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αφήνοντας πίσω της μια ολόλευκη επιφάνεια από το υπολειπόμενο αλάτι. Καθώς το νερό εξατμίζεται, η ξηρασία σχηματίζει ένα σεληνιακό τοπίο, σε άλλα σημεία συμπαγές και σε άλλα πιο μαλακό, με λίγα κλαδιά δέντρων και πούπουλα διάσπαρτα στην περιοχή. Από ψηλά, όταν είναι γεμάτη νερό, η λιμνοθάλασσα μοιάζει με καρδιά!

Ρίξτε μια καλύτερη ματιά!
Βρείτε το στο χάρτη
Coordinates
Συντεταγμένες
36.8859794, 27.1711542
Footnotes / Source

Πρόσθετες φωτογραφίες από τον Κωνσταντίνο Χατζημάλλο.

Κως η επίσημη ιστοσελίδα