Όρος Δίκαιος

Scroll
Overview
Tags
Tags
Nature,
Hiking
Location
General location
Zia

Το όρος Δίκαιος, γνωστό στην αρχαιότητα και ως Ορομέδων, Ωρίων ή Δίκαιον, είναι το ψηλότερο βουνό της Κω με υψόμετρο 846 μέτρα. Παραδόξως, το ψηλότερο σημείο αυτού του οροπεδίου λέγεται...Ψηλό Βουνό! Ο κύριος όγκος παρουσιάζει ασύμμετρη υψομετρική κατανομή και αποτελείται από ασβεστόλιθο, μάρμαρο και μεγάλες μάζες πλουτωνικών και ηφαιστειακών πετρωμάτων. Ερείπια μεσαιωνικών οικισμών, δεξαμενές νερού, πήλινα αγγεία και άφθονα όστρακα από διάφορες περιόδους αποκαλύπτουν την έντονη ανθρώπινη δραστηριότητα στην περιοχή, τόσο στα αρχαία όσο και στα μεσαιωνικά χρόνια. Το όρος Δίκαιος είναι κατάλληλο για πεζοπορία, ακολουθώντας ένα από τα πιο σηματοδοτημένα και καλοσχηματισμένα μονοπάτια του νησιού, με αρκετές πινακίδες να δείχνουν το δρόμο. Η ανάβαση συνήθως διαρκεί περίπου μία ώρα, 45 λεπτά στο μονοπάτι και 15 λεπτά σε έναν μέτρια δασικό δρόμο.

Όρος Δίκαιος

Φτάνοντας σε αυτό που πολλοί θεωρούν ως κορυφή του όρους Δίκαιος, οι πεζοπόροι έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν το παρεκκλήσι και να θαυμάσουν τον μεγάλο επιβλητικό σταυρό (ο οποίος φαίνεται μικροσκοπικός από κάτω). Εκτός από την εντυπωσιακή θέα, οι πεζοπόροι, ατενίζοντας την απεραντοσύνη, κατακλύζονται από ένα αίσθημα μεγαλοσύνης. Με καθαρό ουρανό φαίνονται σχεδόν όλα τα γειτονικά νησιά: Γυαλί, Νίσυρος, Ψέριμος και φυσικά οι οικισμοί της Καρδάμαινας και η αλυκή Τιγκάκι - σε σχήμα καρδιάς! Κοντά στο παρεκκλήσι υπάρχουν ερείπια ενός μικρού κτιρίου που φαίνεται να ήταν παλιό κελί, στο οποίο διανυκτέρευαν οι προσκυνητές τα παλιά χρόνια, ενώ στα νοτιοδυτικά υπάρχει μια χτιστή υπόγεια στέρνα που χρησίμευε στην αποθήκευση νερού.

Το γνωρίζατε;
Το γνωρίζατε;

Η ανάβαση στο όρος Δίκαιος είναι μια ιεροτελεστία για τους ντόπιους. Κάθε χρόνο στις 6 Αυγούστου γιορτάζεται το ξωκλήσι που είναι χτισμένο στην κορυφή του όρους Δίκαιος - αφιερωμένο στον Χριστό. Σύμφωνα με την παράδοση, κάθε χρόνο την παραμονή της γιορτής του, στις 5 Αυγούστου, ο κόσμος ανεβαίνει στο βουνό για να τιμήσει το παρεκκλήσι και κάποιοι -οι πιο τολμηροί- περνούν όλο το βράδυ εκεί!

Take a better look!
View it on the map
Coordinates
Coordinates
36.8344642, 27.2071702
Kos Island Greece
Information for visitors