Υδροβιότοπος Ψαλίδι

ΚΑΤΕΒΕΙΤΕ
Σύνοψη
Tags
Κατηγορίες
Φύση,
Φωτογραφία
Location
Γενική τοποθεσία
Ψαλίδι

Βρισκόμενος στην καρδιά της τουριστικής υποδομής του νησιού, ο υδροβιότοπος στο Ψαλίδι είναι ένα εποχικό καταφύγιο για αποδημητικά πουλιά με πλούσια βλάστηση. Σχηματίζεται από δύο ρέματα που εκβάλλουν στην ακτή του Ψαλιδίου, δημιουργώντας ένα σχεδόν παραθαλάσσιο έλος. Αυτός ο τόπος βιοποικιλότητας βρίσκεται νοτιοανατολικά της Κω, σε απόσταση περίπου 4 χιλιομέτρων, με την έκταση του να κυμαίνεται από 85 έως 100 εκτάρια. Συνδέεται με τη θάλασσα μέσω ενός φυσικού καναλιού που έχει διαμορφωθεί από το έδαφος και τη βλάστηση, δημιουργώντας ένα υφάλμυρο έλος με μόνιμη παρουσία νερού.

Υδροβιότοπος Ψαλίδι

Επί Ιταλοκρατίας ο υδροβιότοπος χρησιμοποιήθηκε ως αλυκή για την παραγωγή αλατιού. Σήμερα, ο υγρότοπος θεωρείται απαραίτητος σταθμός για δεκάδες αποδημητικά πτηνά. Η πλούσια πανίδα του περιλαμβάνει νεροχελώνες, ερωδιούς, πάπιες και άφθονα φλαμίνγκο κατά τη μεταναστευτική περίοδο. Η περιοχή είναι επίσης δημοφιλής για όσους αναζητούν καταφύγιο από την καθημερινή ρουτίνα ή επιθυμούν να θαυμάσουν τα φτερωτά πλάσματα, ακολουθώντας τα διαμορφωμένα μονοπάτια προς τον υγρότοπο. 

Το γνωρίζατε;
Το γνωρίζατε;

Ο υδροβιότοπος Ψαλίδι θεωρείται προστατευόμενη περιοχή της Ελλάδας (Καταφύγιο Άγριας Ζωής του Αγίου Φωκά) και ισχύει καθεστώς προστασίας για τη διαφύλαξη της βιοποικιλότητας του (SPA - GR4210027).

Βρείτε το στο χάρτη
Coordinates
Συντεταγμένες
36.8846991, 27.3409519
Footnotes / Source

Ορισμένες πρόσθετες φωτογραφίες αποτελούν μια ευγενική προσφορά του Κωνσταντίνου Χατζηάμαλλου.

Κως η επίσημη ιστοσελίδα