Τοπική κουζίνα

ΚΑΤΕΒΕΙΤΕ
Ένα συναρπαστικό γαστρονομικό ταξίδι

Η Κως είναι ένα νησί με μακριά ιστορία, σημαντικά αρχιτεκτονικά μνημεία, ατέλειωτες αμμουδιές και γραφικά ορεινά χωριά, σχηματίζοντας ένα τοπίο εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς. Πέρα από όλα τα παραπάνω, η Κως διαθέτει και μια πλούσια γαστρονομική παράδοση που βασίζεται σε συστατικά υψηλής ποιότητας, παρουσιάζοντας ένα μεγάλο εύρος παραδοσιακών συνταγών και τοπικών προϊόντων.

Πριν από τη σημαντική και ταχεία ανάπτυξη του τουρισμού, οι κάτοικοι του νησιού απασχολούνταν κυρίως με τον πρωτογενή τομέα, δηλαδή με την κτηνοτροφία, τη γεωργία και την αλιεία. Το κρέας ήταν η βασική πηγή πρωτεΐνης τους, οπότε το αποθήκευαν, το διατηρούσαν και το κατανάλωναν κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Τοπική κουζίνα

Σήμερα, η πρωτογενής παραγωγή ακόμα παίζει σημαντικό ρόλο στη διατροφή των κατοίκων του νησιού, προσφέροντας μια πληθώρα από βότανα, ντόπια φρούτα και λαχανικά και τοπικά προϊόντα, που είναι ζωτικής σημασίας για την παραδοσιακή κουζίνα του νησιού. Τα πιάτα της Κω, που πάντα προσφέρονται μαζί με μία γενναιόδωρη δόση γνήσιας ελληνικής φιλοξενίας, παρασκευάζονται χρησιμοποιώντας τους πολύτιμους θησαυρούς της Κωακής γης, που προσφέρονται απλόχερα από τα εύφορα εδάφη και την πλούσια θάλασσα του Αιγαίου.

Όπως στα περισσότερα νησιά της Ελλάδας, έτσι και στην Κω, η παραδοσιακή κουζίνα είναι στενά συνδεδεμένη με τις τοπικές παραδόσεις και τις θρησκευτικές γιορτές. Η εύφορη γη του νησιού και το μεσογειακό κλίμα του έχουν συμβάλλει στη δημιουργία αρκετών προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας και στην παραγωγή λίγων, αλλά μοναδικών γηγενών ποικιλιών κρασιού.

Τοπική κουζίνα
Τοπικό κρασοτύρι και ντολμαδάκια

Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο ότι το διάσημο τοπικό τυρί του νησιού ονομάζεται κρασοτύρι. Το εκλεκτό αυτό προϊόν, που πρόσφατα καταχωρήθηκε ως ΠΟΠ, δηλαδή φέρει Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ονομάζεται τυρί της πόσας ή πόσιας και βυθίζεται σε κόκκινο κρασί για να αποκτήσει την μοναδική, ξεχωριστή του γεύση. Όλοι οι επισκέπτες της Κω απολαμβάνουν αυτή τη νόστιμη λιχουδιά!

Η γαστρονομία αποτελεί αναμφισβήτητα ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα για έναν προορισμό. Ως γνήσιος και άξιος εκπρόσωπος της ελληνικής και μεσογειακής διατροφής, η γαστρονομική παράδοση στην Κω έχει διαμορφωθεί από πολλές κουλτούρες και πολιτισμούς κατά τη διάρκεια των αιώνων. Οθωμανικές επιρροές αναμειγνύονται με συνταγές του Αιγαίου και αυτό είναι μόνο ένα από τα παραδείγματα της τεράστιας γαστρονομικής ποικιλομορφίας του νησιού. Εμπνευσμένες τοπικές συνταγές και σύγχρονες παραλλαγές έρχονται να ολοκληρώσουν αυτό το μαγευτικό γαστρονομικό ταξίδι μέσα από το οποίο οι επισκέπτες καταφέρνουν να πάρουν μια γεύση από την πραγματική ταυτότητα, τις παραδόσεις και το σημαντικότερο, τους ανθρώπους του νησιού.

Ρίξτε μια καλύτερη ματιά!
Κως η επίσημη ιστοσελίδα